e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V zooparku se vylíhlo mládě největšího orla světa

publikováno: 12.3.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

V  Podkrušnohorském zooparku Chomutov se minulý týden vylíhlo mládě orla kamčatského. Při líhnutí musel asistovat chovatel Petr Hora a mládě bylo nutné každé tři až čtyři hodiny krmit. Díky pomoci člověka se zvyšuje šance na přežití mláděte tohoto vzácného druhu z Kamčatského poloostrova. Brzo už ale malý opeřenec dostane adoptivní matku.

„Z celkem pěti vajec ve dvou snůškách jsme tři z první snůšky umístili do líhně, pár totiž odchová většinou jen jedno, výjimečně dvě mláďata. Po více než měsíci jsme zaznamenali první klubání. S líhnutím na svět jsem malému orlovi musel trochu pomoci a prvních několik dní bylo nutné jej krmit každé tři až čtyři hodiny, teď už se interval prodlužuje,“ uvedl chovatel Petr Hora. Při vylíhnutí vážilo mládě pouhých 89 gramů, každým dnem ale přibývá na váze.

„V nejbližší době podložíme mládě pod adoptivní orlí matku, aby se pokud možno co nejvíce zachovalo 'vtištění rodiče' a potlačil se imprinting na člověka jako partnera," dodal chovatel. Pro pracovníky zoologických zahrad je přirozený odchov mláďat prioritou. „V případě orla kamčatského se jedná o velmi vzácný druh a naší snahou je odchovat co nejvíce kvalitních mláďat. První dny po vylíhnutí jsou pro nesamostatné mládě velmi rizikové a pomoc člověka v tomto případě zvyšuje jejich šanci na přežití, “ upřesnila ředitelka zooparku Bc. Iveta Rabasová. 

Ve volné přírodě hnízdí orel kamčatský na Kamčatském poloostrově, v pobřežních oblastech Ochotského moře jižně až po řeku Amur a severně po Sachalin a Šantarovy ostrovy v Rusku. Je částečně tažný se zimovišti na jihu Kurilských ostrovů a na ostrově Hokkaido v Japonsku. Zoopark chová tento druh orla od roku 2000.