e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Žatce míří „Valašský Čechomor“ - skupina Fleret

publikováno: 12.2.2013, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Fleret je lehká bodná zbraň, ale taky Dvorní kapela Valašského království. Kapela, která vám prospěje a neublíží. Sestává se z pěti Valašských mušketýrů v čele se Zdeňkem Hrachovým, který ji „vynalezl“. Stalo se tak zhruba před 30 lety. Toto výročí oslaví Fleret ve středu 20. února koncertem v Městském divadle v Žatci.

Jaký že skupina prezentuje hudební styl? To je těžké určit. Dala by se přirovnat k Čechomoru s tím, že Čechomor hraje lidové písně, tedy folklór, tak, že to vypadá jako současná hudba. Zatímco Fleret hraje současnou hudbu, vlastní tvorbu, ale občas do textu zařadí valašštinu, občas si půjčí něco z folklóru, takže to někdy vypadá jako lidová hudba, jako jakýsi valašský Čechomor. Dojem folklorní kapely ještě utvrzovalo občasné hraní se zpěvačkou lidovek, Jarmilou Šulákovu. Obecně patří Fleret do české folkové stáje. Nemůže být většího důkazu kvalit kapely než to, že si Fleret vybrali jako své předskokany samotní Jethro Tull, jejichž tvorba má také lidové kořeny.

Fleret má velkou zásluhu o český folk nejen tím, že hraje, ale i protože se ujal v polovině osmdesátých let, tehdy trochu tápajícího, Vlasty Redla. Odměnou mu bylo vítězství na Portě 87 (v autorské soutěži vyzpívali Redlovi vítězství s Letištěm) a písničky jako Sbohem galánečko, Večer křupavých srdíček, Holky z Utopie či zmíněné Letiště. To bylo v době, kdy si kapela změnila jméno ze Šperhák na Fleret, a trochu jí chyběli texty. Hudbu odjakživa obstarával převážně kapelník Zdeněk „Hrach“ Hrachový. První nahrávka jim vyšla u tehdejšího Pantonu v roce ´89. Bylo to EP s názvem Sbohem Galánečko. To už ale Fleret hrál bez Redla.

Ve Fleretu se za 30 let vystřídala  řada muzikantů, ale po všech těch letech je podle zvuku a nasazení lehce rozpoznatelný a čitelný  i v záplavě jiných kapel.
Fleret vznikl díky chuti dvou mladých rockerů hrát i po návratu z vojny. Jedním z nich byl právě kytarista  Zdeněk Hrachový. Nejslavnější členkou, či spíše stálým hostem po Redlovi, byla Jarmila Šuláková, která s nimi zpívala od roku 1995 do roku 2011, kdy v 82 letech odešla do důchodu. Zpívala nejen lidové písně ale i jejich skladby, které v jejím podání na první poslech vypadaly jako lidové.

Fleret nezahálí ani přes svůj pokročilý věk. Naopak, v roce 2011 natočil zatím poslední album „O Krásách Valašska“, nedávno k třicátému výročí natočil živé album s průřezem písniček, jak si je odhlasovali fanoušci, a k tomu chystají své už v pořadí druhé DVD. Žatecký koncert bude akustický. Pro sál divadla s jeho akustikou to bude určitě přínosné a není se třeba bát toho, že by za to Valaši snad nevzali od podlahy.

Fotografie převzata z www.fleretmusic.cz.