e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Přírodu máme rádi a skoro do ní nechodíme

publikováno: 12.1.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Vážíme si přírody a uvědomujeme si, že pobyt v její blízkosti nám umožňuje odpočívat a zůstat zdraví. Přitom mnoho hodin denně máme hlavu skloněnou při sledování obrazovek a ztrácíme kontakt s přírodou. K takovým výsledkům došel průzkum agentury Kantar pro společnost Velux, který probíhal v osmi evropských zemích včetně České republiky.

"Neustálý nedostatek času, přehlcení moderními technologiemi, nezdravé návyky, každodenní problémy, ale i přebytek informací - všechny tyto věci nás připravují o pozornost, které nemáme neomezeně. Výsledek? Přestáváme vnímat svět kolem nás. Přestáváme si užívat drobné životní radosti, jako jsou procházky, pozorování oblohy a stromů, kontakt s druhými," stojí v úvodu zveřejněné zprávy. Jak v ní dopadli Češi a ostatní země střední Evropy?

Většina respondentů (95 %) oceňuje přírodu a je přesvědčena, že bychom o ni měli pečovat. V tomto názoru nejsou výraznější výkyvy mezi jednotlivými geografickými ani věkovými skupinami. Přesto většině z nich kontakt s přírodou chybí, což platí zejména ve větších městských aglomeracích. Každodenní kontakt s přírodou chybí 67 procentům Čechů. 62 procent připouští, že tráví příliš mnoho času u počítače nebo s telefonem v ruce.

"Ačkoliv tvrdíme, že je pro nás příroda důležitá, často venku trávíme méně než hodinu denně. To potvrzoval každý čtvrtý respondent. Většina našeho života se odehrává mezi čtyřmi zdmi. Držiteli smutného rekordu jsou Poláci, kde 35 % respondentů odpovědělo, že venku tráví méně než hodinu denně," konstatuje výzkum. U Čechů uvedlo méně než hodinu 15 procent, což je nejlepší výsledek ze všech zemí.

Více než polovina Čechů se za poslední týden ani jednou nepodívalo na oblohu. Téměř tři čtvrtiny respondentů dokáží rozlišit nanejvýš 10 druhů ptáků. Každý třetí přitom nezvládne více než pět druhů stromů. Téměř 80 % Čechů a 73 % Slováků nezná ani jeden druh oblaku. Bez aplikací nebo předpovědi počasí je pro ně mnohem složitější odhadnout možnou změnu počasí a připravit se na ni.

"Ztráta kontaktu s přírodou a trávení většiny života před obrazovkou má neblahý vliv na naši schopnost budovat si a udržovat vztahy s druhými," tvrdí výzkumníci. 90 % respondentů je přesvědčeno, že vztahy mezi lidmi začaly být postupem času povrchnější, a souhlasí i s tím, že civilizační pokrok odloučil člověka od přírody. Problémy při budování vztahů zmiňují nejčastěji Rumuni (66 %). Ze všech zemí zapojených do průzkumu se zdá být nejméně zasažené Česko (44 %). V tomto konkrétním ohledu se Češi výrazně liší od Slováků (57 %).

Respondenti jsou přesvědčeni (94 %), že děti a teenageři dnes tráví méně času v přírodě než starší generace - shodují se v tom starší i mladší generace. Ve všech oblastech se více než 90 % všech respondentů shoduje, že děti by měly být vychovávány tak, aby respektovaly životní prostředí a pečovaly o něj. Není to ale nic jednoduchého. Spousta aktivit je dnes pro děti a dospívající mnohem atraktivnější než ty, kterým se mohou věnovat venku. Alespoň tak to vidí většina respondentů, mimo jiné celých 88 % Čechů a Maďarů.

"Zvedněte hlavu a začněte se na věci dívat jinak," uzavírá zprávu firma Velux.