e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Alej u Dobkoviček desátou Alejí roku v Ústeckém kraji

publikováno: 12.1.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: Jiří Kaňa

Sdílet: facebook twitter google+

První místo jubilejního ročníku ankety v Ústeckém kraji vybojovala javorová alej u Dobkoviček na Ústecku s 31 hlasy. Celonárodní vítězkou se stala Svárovská alej v Jihomoravském kraji, pro kterou hlasovalo 585 lidí. Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu, tvrdí pořadatelé z Arniky.

“V počtu nominací padl další rekord. O desátý titul soutěžilo neuvěřitelných 132 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, pro které hlasovalo bezmála 7 tisíc lidí. Pro nás to je důkaz, že si lidé nádherných alejí váží a jsou na ně patřičně hrdí. Celonárodní i regionálním vítězkám gratulujeme a přejeme stovky let zdravého růstu,” říká Karolina Kostićová z Arniky. 

Vítěznou nominaci javorové aleje zaslal Miloslav Rezler. Na druhém místě skončilo kilometrová alej v zámeckém parku Krásný Dvůr na Podbořansku, těsně za ní pak bylo javorové stromořadí v Nových Kopistech.

Kompletní výsledky ankety najdete na www.alejroku.cz.

Všech 14 regionálních vítězů se může těšit na dárkové balíčky s poukazy od FotoŠkoda, knihy o památných stromech, dárky od Muzea Karla Zemana, rodinné vstupenky do Muzea rekordů a kuriozit, vstupenky do botanických zahrad po celé České republice a mnohé další. 

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Foto: alejroku.cz