e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Písně a jiné šansony Radky Fišarové v Žatci

publikováno: 12.1.2018, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Městské divadlo v Žatci uvede jako svůj první letošní koncert vystoupení známé muzikálové zpěvačky Radky Fišarové. Do Žatce přijede s komornější verzí svých koncertů, doprovázena akordeonistou Aliaksandrem Yasinskim a kytaristou Miroslavem Linkou. Koncert se koná ve čtvrtek 18. ledna v 19,00 hodin.

V muzikálu Edith - vrabčák z předměstí si přivoněla k šansonu a ta vůně jí tak okouzlila, že se rozhodla věnovat se mu současně se svou muzikálovou činností. Repertoár se sestává z nestandardních aranžích francouzských a českých šansonů a zpěvaččiny vlastní tvorby. Základ francouzských skladeb patří slavným písním Edith Piaf a dalších francouzských interpretů, jako např. Charles Aznavour, Mireille Mathieu nebo Jacques Brel. Část programu tvoří francouzské filmové melodie např. z filmu Zvíře či Četník ze St-Tropez. Slyšet je možno i zhudebněné básně českých básníků.

Po odchodu Hany Hegerové do hudebního vejminku se přirozeně královnou českého šansonu stala Radka Fišarová. Na rozdíl od ní zpívá své šansony většinou v originále. Často bývá označována za českou Edit. Kdo si ale pamatuje písně paní Hegerové, může si ty nejznámější souběžně zpívat česky jako v případě slavného Milorda, nebo třeba “Ne me quitte pas” známé u nás jako Lásko prokletá..

Radka Fišarová už odmala byla směřována k hudbě a především ke zpěvu. V 5 letech zpívala v Bambini di Praga a také v rodinné kapele Fišle. V lidušce chodila na kytaru a sólový zpěv, studium konzervatoře - zpěv a muzikálové herectví - byl už jen další očekávaný krok. 

Ještě během studií dostala roli v muzikálu Hair, později se stala nejmladší muzikálovou Evitou všech dob. Od té doby vystřídala řadu muzikálových rolí především v novém divadle Broadway. Stěžejní bylo právě účinkováni v muzikálu Edith - vrabčák z předměstí. To ji nasměrovalo na sólovou dráhu, kde k šansonu přibrala i trochu jazzu. Během let spolupracovala s řadou muzikantů, dnes ji doprovází běloruský akordeonista a skladatel Aliaksander Yasinski a formace Jazz4. 

Formát koncertu s nímž přijede Žatce je obdobou koncertního repertoáru v kompletním obsazení. Rozdíl je ve využití nástrojového obsazení, jemuž je repertoár přizpůsoben a jeho obohacení o instrumentální sólové skladby a dua. Repertoár vychází ze dvou jejích řadových alb Pocta Edith Piaf a Rendez vous. Základem všeho je ale Radčin zpěv, který teprve při sólových vystoupeních rozkvétá do všech odstínů a barev tak, jak si to žádají písně, které interpretuje.

Foto: webové stránky Radky Fišarové.