e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chystáte se na hory? Pozor na opilé lyžaře!

publikováno: 12.1.2012, kategorie: Turistika, autor: Aleš Kosina/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na sjezdovkách jezdí 83 % českých lyžařů pod vlivem alkoholu! K těmto šokujícím číslům došla ve své anketě DIRECT pojišťovna. Více než třetina lyžařů vypije přes den dvě až tři skleničky lihovin. Dobrou zprávou může být to, že na případná rizika přece jen myslí - většinou vyráží na hory pojištěni.

"Dvě třetiny sportovců na horách neřeší ani zbytkový alkohol po ránu, takže zcela střízlivé lyžaře či snowboardisty potkáte jen stěží. A když už, budou to daleko spíše ženy," tvrdí autoři průzkumu, který probíhal v prosinci v pražských ulicích. Otázkou tak zůstává, zda stejně nezodpovědní jsou i sportovci v jiných regionech.

„Naprostá většina lyžařů se při svých cestách za sněhem chová zodpovědně v otázce pojištění. Na výjezd do zahraničí se 9 z 10 našich klientů pojistí, a pokud jedou za zimními sporty, sjednávají si většinou i doplňková připojištění,“ říká Kateřina Krásová, tisková mluvčí DIRECT Pojišťovny. „Na co však už milovníci sjezdování bohužel nemyslí, je vliv alkoholu. Málokdo si uvědomuje, že prodlužuje reakční časy, zhoršuje rovnováhu a vede ke ztrátě kritického úsudku. Podnapilý lyžař tak ohrožuje nejen sám sebe, ale také ostatní lyžaře a snowboardisty. V zahraničí bývá běžnou praxí, že střety a zranění na sjezdovce šetří místní policie, která právě vliv alkoholu zkoumá a pokud se prokáže jeho přítomnost v krvi, má to také přímý vliv na plnění pojišťovny,“ dodává Kateřina Krásová.

Sedm z deseti lyžařů prý popíjí proto, aby se zahřáli. Každý pátý tvrdí, že k horám prostě alkohol patří a šestina Čechů má prý pod vlivem větší požitek z jízdy.