e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Před Vánoci gruntuje celé Česko, tvrdí průzkum

publikováno: 11.12.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Libor Procházka

Sdílet: facebook twitter google+

V Česku je předvánoční úklid tradicí a podle průzkumu GE Money Bank před Vánoci intenzivněji uklízí 87 % Čechů. Každý jedenáctý začíná uklízet už začátkem listopadu. Profesionální firmu si najímají necelá 2 %. Úklid probíhá hlavně o víkendech, ale jsou i tací, kteří si kvůli němu berou dovolenou. Jak jste na tom vy?

„Výzdoba a úklid jsou pro 90 % Čechů již klasickým předvánočním rituálem. S úklidem začíná většina z nás v průběhu prosince. Nejvíce pak 14 dní před Štědrým dnem, kdy gruntuje téměř 22 % Čechů,“ říká Milada Franek, tisková mluvčí GE Money Bank.

Při předvánočním úklidu se v Česku nejčastěji (62 %) pouští do práce celá rodina. Ve třetině domácností je pak úklid čistě na ženách. Zato otcové mají úklid na povel pouze ve 2 % domovů. Profesionály, ať už firmu, nebo paní na uklízení, si objednávají pouze 2 % Čechů. Podle úklidových firem však i rozsah a charakter objednávaných služeb podléhá trendům. „V posledních asi třech letech sledujeme určité změny, zatímco dříve objednávka předvánočního úklidu téměř vždy znamenala mytí oken, dnes jde zpravidla o hloubkový generální úklid. Klienti se také více zajímají o využití technologií, jako jsou parní čističe, impregnace povrchů a podobně, které samozřejmě velký úklid výrazně zefektivňují. I tak je ale potřeba počítat s tím, že opravdu hloubkový úklid průměrného čtyřpokojového domu zabere dvěma lidem v průměru 8 až 10 hodin,“ vysvětluje Jiří Vychodil, majitel společnosti SlužbyPro.

Většina domácností (téměř 64 %) se snaží stihnout veškeré úklidy o víkendech. Bezmála 35 % si pak na úklid udělá čas v týdnu, když přijde z práce. Necelá 2 % respondentů uvedla, že si kvůli úklidu musí vzít dovolenou. 

V téměř 93 % českých domácností se pravidelně dělá vánoční výzdoba. S přípravou začíná téměř třetina z nich přibližně měsíc před Vánoci. Dalších 22 % pak 3 týdny před Vánoci a 16 % čtrnáct dní před Štědrým dnem. V posledním týdnu domácnost zdobí 26 % Čechů. Zbylá 4 % dělají výzdobu až těsně před rozdáváním dárků. 

Vánoční dekorace má 57 % dotazovaných uvnitř svého bytu nebo domu, 38,5 % umisťuje výzdobu dovnitř i ven a 4,5 % pouze na dům, okna nebo zahradu. GE Money Bank také zjistila, že téměř polovina se snaží výzdobu pravidelně obměňovat. Každý rok stejnou dekoraci má 28 % a necelých 18 % ji každý rok rozšiřuje. Pouze necelých 6 % domácností má každý rok novou.

Letos tak budou obměňovat nebo nakupovat novou dekoraci asi dvě třetiny Čechů. Téměř 88 % z nich utratí méně než 2 000 Kč a přes 11 % mezi 2 000 Kč a 5 000 Kč. Zbylé procento se pak podle výsledků průzkumu chystá do vánoční výzdoby vložit od 5 000 Kč do 10 000 Kč.