e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Knihovny nabízí rozvoz nebo elektronické knihy

publikováno: 11.11.2020, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jak v současném nouzovém stavu fungují knihovny? Některé se snaží působit v internetovém prostředí, další umožňují půjčování elektronických knih. Rozvážku knih pro své čtenáře obnovila knihovna v Postoloprtech a Kadani.

Všechny knihovny jsou v současné době uzavřeny, ačkoliv patřily k těm posledním, kdo ještě do poloviny října poskytoval své služby. Není tedy většinou možné si půjčovat žádné knihy či časopisy. Čtenáři se nemusí ale bát pokut, automaticky se všechny výpůjčky prodlužují, například Chomutov nebo Žatec nabízí možnost vrátit knihy prostřednictvím Biblioboxů.

Některé knihovny nabízejí možnost výpůjčky elektronických knih prostřednictvím služby eReading.cz. Mostecká knihovna zvýšila počet měsíčních výpůjček e-knih na 5 kusů měsíčně, litvínovská ze dvou na čtyři kusy.

Knihovna v Lounech nabízí také programy ve virtuálním prostoru - vysílá program Knihovna dětem, probíhají webináře, on-line lekce a virtuální výuka Třetího věku a pro pobavení vysílá Knižní kecka Jana. Informace o pořadech na www.mkl.cz.

Městská knihovna Postoloprty opět zavedla rozvážkovou službu půjčených knih a časopisů pro své čtenáře. Rozváží se vždy v úterý a čtvrtek mezi 13. a 17. hodinou. Své objednávky posílejte e-mailem na adresu blankamyslikovjanova@kzmp.cz, telefonicky v pondělí a středu od 9,00 do 16,00 hodin (415 783 188).

Službu rozvozu knih obnovila i kadaňská knihovna. Stačí si vybrat v on-line katalogu knihy, zavolat na 601 321 711 nebo napsat na dospeli@knihovnakadan.cz, které knihy chcete. První rozvážka se chystá na středu 11. listopadu a služba je zdarma.

Ilustrační foto: pixabay.com.