e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoce 2018: Pomozte vytvořit žatecký betlém!

publikováno: 11.11.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

"Pojďme společně vytvořit originální městský betlém – skrz naskrz žatecký!" vyzývá žatecké muzeum obyvatele města. Stačí vyrobit jednu postavičku do betléma, který se poté 6. prosince slavnostně představí veřejnosti v hlavní budově muzea. Na dekoracích se budou podílet i děti ze škol a školek.

Jak zní zadání? Z kartonu a špejle vytvořte pomocí libovolné výtvarné techniky zapichovací postavu, která přichází s darem k betlémské stáji. Aby postavy ladily k sobě, respektujte, prosím, určené rozměry - dospělá postava by měla mít 20 cm a dětská postava 12 cm. Druhou důležitou podmínkou je to, že výtvor musí představovat někoho spjatého s městem.

"Už víte, kdo přijde Ježíškovi popřát k narozeninám? Bude to snad někdo z významných žateckých osobností doby dnešní nebo minulé, oblíbená paní učitelka, strýček, kterého znáte z rodinných historek nebo přímo Vy sami? Skvělé by bylo, kdybychom obsáhli i co největší množství povolání – nezapomeňte na kominíka, švadlenu nebo hospodského. Postavy svaté rodiny a tří králů, prosím, nenoste, ty nechte na nás," vysvětlují pořadatelé.

Figurky, které můžete do muzea nosit až do 30. listopadu, budou umístěny do malovaného panorama žateckého náměstí, které vytvořila mladá žatecká malířka Iva Mottlová. Kromě výstavy nového neobvyklého městského betlému, kterou budete moci shlédnout ve vestibulu muzea až do poloviny ledna, bude muzeum jednotlivé figurky prezentovat i na sociálních sítích a ty nejvtipnější a nejzdařilejší ocení drobnými cenami. Kdo se chce soutěže o ceny zúčastnit, uvede na výrobek svoje jméno a kontakt.

Součástí vánoční programu v žateckém muzeu budou v listopadu tématické dílny pro školy a školky, kdy budou děti vyrábět zvířátka, zeleň a další prvky do betlému.

Slavnostní představení betlému se bude konat 6. prosince v 17,00 hodin v Hlavní budově muzea.