e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký festival Sudety pokračuje sobotním koncertem a výstavou o Dejmalovi

publikováno: 11.11.2016, kategorie: Hudba, autor: Milan Fred Pištěk

Sdílet: facebook twitter google+

Právě probíhající festival Sudety 2016 odstartovala v ústeckém muzeu expozice Underground na Ústecku a Memoriál Ivana Dejmala, mapující činnost a život osobností undergroundového hnutí na Ústecku, Teplicku, Děčínsku a Litoměřicku. Na ni navazuje studentská konference Slova a svoboda a v sobotu 12. listopadu koncert Na tři akordy s výstavou v Ústí nad Labem - Skoroticích.

V sobotu 12. 11. od 19,00 hodin na sále skorotické hospody Pod Kaštany (Do Vrchu 29, 403 40 Ústí n. L.) vypukne 4. ročník dnes již do jisté míry tradičního koncertu Na tři akordy s výstavou - tentokrát ovšem věnovanou pouze životu a dílu disidenta, politika, ekologického odborníka a ministra životního prostředí, Ing. Ivana Dejmala (*17. 10. 1946 Trmice - †6. 2. 2008 Praha), neboť valná většina panelů a dalších artefaktů instalace Underground a disent na Ústecku zůstává v již zmíněném ústeckém muzeu.

Příchozí se mohou těšit mj. na hrobský Lo-Fi-jazzový soubor La Banda De Contenedor, r&b-bluesový set ústeckého barda Rohypnol Mississippi Aussig, folk-punk s neotřelými texty někdejšího zpěváka hardcorových No Sympathy tom77, děčínské emo-punkery DCRadio, ústecký progressive-power Strange Fetish; bigbít ústeckých UnderWear, severskou zdravici zčásti výtvarnického ansámblu Jarwin Kalapwik, retro punk uskupení Anton G/WC reflektující zaniklou slávu Sudet a sudetských obcí, které zároveň předvede písně slavné ústecké bandy WC, jež skončila přesně před 26 lety, punk-rock severočeských veteránů Do řady! pod vedením otce-zakladatele, Ing. arch. Vladimíra Volmana, jejichž předlistopadové počátky - např. Festiwal Muzyków Rockowych Jarocin (3. - 6. 8. 1988) - lze popatřit na výše uváděné expozici Underground na Ústecku + Memoriál Ivana Dejmala v ústeckém muzeu, litoměřické punk-rockery Švindl, artificiálně takřka bezkonkurenční, leč řádně řízný teplický crossover F. S. nebo alternative-dance-music v podání šanovského orchestru Čistírna pokaždé jinak… Vše ve zvukové režii p. Ing. Jiřího Štěrby.