e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Doris & Bastardi a starý dobrý jazz

publikováno: 11.11.2013, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Do Žatce zavítá kapela s dosti zvláštním názvem Doris and the Swinging Bastards. Na názvu je pravdivé to, že zpěvačka se jmenuje skutečně Doris (Lamošová) a že ti její „mizerové, kříženci, grázlové atd." swingují a bluesují prostě, hrají zatraceně dobře. Vidět a slyšet je můžete v žateckém divadle ve čtvrtek 14. listopadu.

Nejde ale o žádný swingový orchestr nebo big band, spíš to, čemu se říkávalo jazzový šraml. Malá kapela, která hrála trochu jazz, blues, trochu gospel a něco mezi tím. Obsazení vychází z dřevěných akustických nástrojů kytara - kontrabas - housle, případně bicí, sem tam nějaký dechový nástroj. V sestavě s Janem Šimůnkem hraje dokonce violinofon (housle s troubou jako tuba). Sestava Swinging Bastards je docela variabilní, v každé sestavě to ale Doris a Bastardům spolu ladí, příjemně se to poslouchá a dobře se na to tančí. Ostatně své nenápadné tanečky na podiu předvádí i půvabná Doris s kytkou vetknutou do vlasů jako Billie Holiday.

Doris Lamošová zpívá s citem i prožitkem a nasazením písně  - většinou zpěvaček - z dvacátých a třicátých let. Např. Billie Holiday, Trixie Smith, Boswell Sisters. Některé míval v repertoáru i mladý Luis Armstrong. Původně Doris zpívala v duu spolu se sestrou Sofií. Takto spolu získaly vítězství v letošním ročníku Czech jazz contest.

Kapela hrává pravidelně v pražských klubech jako Reduta, Blues sklep, U staré paní apod. Vyjíždí samozřejmě i mimo Prahu. Nejblíž Žatci hrála na jaře na lounském Antikotli.

V těchto dnech mají za sebou vlakové hraní v rámci festivalu Mandava 2013. Internetové zdroje často citují Dorisinu větu, že hrají jazz z dob, kdy byl ještě mladý. To ale není tak docela pravda, oni pouze hrají jazz z časů, kdy byl pouhou popmusic a kdy byl hudbou pro mladé. Tou samozřejmě zůstává i v 21. století v podobě elektroswingu a kapel jako jsou Parov Stelar, Caravan Palace, Caro Emerald, je to hudba, která rozproudí krev a která se vrací po letech do tanečních a hudebních klubů a festivalů. Jazz je jen rock v jiném balení. A když to v žateckém divadle zmáčknou Doris and the Swinging Bastards bude vám úplně jedno, jak je to staré. Budete mít starost, abyste se udrželi v sedadlech, a určitě si bude vydupávat rytmus o podlahu. Koncerty Doris and the Swinging Bastards jsou tak trochu živou učebnicí hudební historie.