e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Afroevropský (nejen) jazzový večer s Melanií Scholtz

publikováno: 11.11.2011, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

V pondělí 14. listopadu v 19:30 se na podiu Městského divadla v Žatci objeví černošská zpěvačka Melanie Scholtz a její Quartet. V současné době jede koncertní šňůru v Čechách a jak se pověst o ní šíří českou kotlinou, její koncerty bývají slušně navštěvované. V ČR se už objevila na festivalu Jazzinec.

U nás ji zatím objevujeme, ale v Evropě a ve své domovině Jihoafrické republice je to již dlouho uznávaná, ač poměrně mladá (*1990), pěvecká veličina. Chtělo by se říci jazzová, ale to by nebylo zcela výstižné.  Její nejnovější videoklip Hypnotised ji usvědčuje z toho, že se dokáže pohybovat ve stejných hudebních vodách jako např. Sting. Tedy někde na pomezí popu a jazzu. Zpívala také s africkou „lidovou“ skupinou a natočila dva elektronické singly, které obsadily 1. místo v tamní hitparádě. A hlavně, je to vystudovaná operní zpěvačka. Písně, které zpívá, si z valné většiny píše sama, zhudebnila i básně

jihoafrického básníka Johna Mathewse. Jednou z nich je téměř bluesová Black I am. Vydala už tři vlastní alba a často hostuje na albech jiných umělců. Na podiu se objevila mj. s takovými veličinami, jako jsou Bob Mc Ferrin či All Jareu. Zpívá i v skladbě Born in the Land of the Sun z roku 1980, která byla znovu nahrána k devadesátým narozeninám N. Mandely. Melanie Scholtz pochází z černošské rodiny, ale od d svého dětství absorbovala různé hudební vlivy, mezi nimi i jazz. V pěti letech se začala učit na piano, v sedmnácti šla studovat na Operní universitu v Kapském Městě, kde také úspěšně absolvovala. Přitom ovšem poslouchala a zpívala jazz a v letech 2005 - 2006 jej dokonce sama na stejné škole vyučovala.

Ve své hudební kariéře dosáhla mnoha významných hudebních ocenění doma i ve světě. Více než v Africe bývá v posledních letech k vidění a slyšení v Evropě, kde už hrála s mnoha zajímavými hudebníky a skupinami, obzvláště skandinávskými. V jejím zpěvu se promítají ony v dětství absorbované různé hudební vlivy, operní preciznost i jazzové cítění.

Kdo se osmělí navštívit její vystoupení v Městském divadle v Žatci, uslyší zajímavé písně a hlas, o němž brzy uslyší nejen zbytek Evropy ale i světa.

Další členové Quartetu: Borm Helfjord – kytara, Lukáš Kytnar – baskytara, Roman Vícha – bicí