e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 13. až 15. listopadu

publikováno: 11.11.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máme před sebou jeden z pravidelných pátků třináctého. Pokud nejste příliš pověrčiví, můžete vyrazit na některý z mnoha zajímavých koncertů, které jsme pro vás připravili. Tento týden se také otevře několik poutavých výstav, na které zveme. A něco málo také pro děti - výlet s lucerničkami nebo zámeckou prohlídku i se zámeckými pány.

Koncerty
Jazz klub Teplice uvádí v pátek 13. listopadu koncert Elena Sonenshine & Jocose Jazz. Začátek ve 20,00 hodin.
Dva špičkoví muzikanti zahrají v pátek 13. listopadu na neobvyklém místě – v Hostinci na Hrabáku v Mostě- Čepirozích. Vystoupí tam na svém turné Veliký Slunce Monika Načeva a Michal Pavlíček. Koncert začíná ve 20,00 hodin a doplní ho hudební texty Jáchyma Topola z alba Možnosti tu jsou – Udržuj svou ledničku plnou.
Legenda slovenského art rocku Collegium Musicum přijede koncertovat do Mostu 12. listopadu. Vystoupí v KD Meduza od 19,00 hodin. Uslyšíte Mariána Vargu (klávesy), Fedora Freša (baskytara), Františka Grigláka (kytara) a Martina Valihoru (bicí). Vstupenky jsou k dostání v Mostě v Centru rozvoje turismu, CA Artemis Tour nebo v Litvínově v Intusu za 150 Kč v předprodeji nebo za 180 Kč na místě.
Ve středu 11. listopadu na svatého Martina v 19,00 hodin proběhne na Střelnici v Kadani slavnostní koncert Mozart Gala, kde v provedení Bohemian Symphony Orchestra Prague uslyšíte předehru k opeře Nepravá zahradnice, kterou Mozart zkomponoval v 19 letech, jednu z mistrových ranných symfonií, dále Salzburskou první symfonii a koncert pro housle zvaný Strassburgský. Skladby mladého génia uslyšíte pod taktovkou Davida Lukáše, na housle bude hrát Tereza Kabátová. Tentýž koncert pak můžete vyslechnout v kostele sv. Ignáce v Chomutově v sobotu 14. 11. od 18,00 hodin.
V sobotu slaví své výročí sbor Ventilky z Jirkova – koncert při této příležitosti se koná v sále ZUŠ Jirkov v 18,00 hodin.
V pátek 13. listopadu od 20,00 hodin proběhne v Orfeu v Kadani koncert Xindla X se svou kapelou. Po něm vystoupí kadaňská blues-rocková pecka Hi-jack a na závěr ještě lounští vítězové letošního Regiofestu Joe Purple. V sobotu 14. listopadu se pak rockoví fanoušci přesunou na kadaňskou Střelnici, kde proběhne po 25 letech zábava se skupinou Markýz John a Nucený výse¨k.
Žatecký Sklípek v Hotelu Zlatý Lev zve v sobotu 14. listopadu na Žateckou rockovou trojku. Hrát bude kapla Sophies Chair a další, připravena je rock-téka a každé třetí pivo zdarma.

Noc literatury
Tento pátek 13. listopadu od 17,30 hodin proběhne v ústecké Severočeské vědecké knihovně druhá česko-německá noc literatury. Německé knižní bestsellery budou čteny v českém překladu. Letošní čtení se nebude konat v kulturním domě, ale v jedné z nejkrásnějších ústeckých staveb - ve vile Hanse Weinmanna, kde nyní sídlí Severočeská vědecká knihovna. Literární ukázky vystřídá film. Od 21,00 hodin bude promítán snímek podle stejnojmenného románu Michela Houllebecqa Elementární částice.

Cesta města
Chcete ve svém okolí něco změnit? Zkuste diskutovat s architekty. Tuto možnost máte 14. listopadu v Chomutově, kde se koná seminář z cyklu S architekty po sídlišti. Začátek je v 15,30 hodin v Koktejl baru u sportovní haly Březenecká v Chomutově. Pořádá obecně prospěšná společnost Kuprospěchu.

Lucerničky svatého Martina
Dům dětí a mládeže Most zve děti i s rodiči v pátek 13. listopadu na tradiční akci „Lucerničky svatého Martina“. Jedná se o procházku večerním Resslem s plněním úkolů vztahujících se k pověsti o svatém Martinovi. V cíli na všechny čeká sladká odměna a velký oheň, na kterém si můžete opéct buřtíky, zazpívat si s kytarou. Start je od 17,00 do 17,30 hod. u schodů u Resslu, cestu budou dětem ukazovat světýlka svíček. Děti by si na cestu měly vzít lucerničky nebo lampionky, dospělí baterku.

Thunové se vrací
V neděli 15. listopadu v 18,00 a 19,00 hodin se uskuteční netradiční prohlídka Muzea českého porcelánu v zámku v Klášterci nad Ohří. Bude obohacena o autorské představení Divadelní společnosti KLAS pod názvem „Thunové se vrací“. Cena vstupného zůstává 70 Kč, ale vstupenky je nutné rezervovat předem.

Výstavy
Fotografický projekt FABRICA – BOHEMICA předtaví 11. 11. fotograf Jan Hodač ve Schole Humanitas v Litvínově. Vernisáž výstavy, která zachycuje kouzlo průmyslových podniků na severu Čech, jako moderní součásti severočeské krajiny, začíná v 18,00 hodin.
Regionální muzeum K. A. Polánka Žatec zve na výstavu, která připomene listopadové události v tomto městě před dvaceti lety. Vernisáž výstavy se koná 12. listopadu od 17,00 hodin. Následující týden, 19. listopadu si můžete vyslechnout přednášku Mgr. Anny Macourové „Pokusy o státní převrat v Československu: Osud protikomunistické odbojové organizace Praha – Žatec“.
Od čtvrtka budou v Radničním sklípku v Litvínově opět k vidění vánoční stromky, ozdobené obyvateli Litvínova. Inspiraci na ozdoby nazvanou Vánoce na půdě můžete vidět až do 19. prosince. Současně se 12. listopadu od 18,00 hodin otevře výstava J.S. Balzám na duši bláznů.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje najdete v rubrice PROGRAMY.