e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve františkánské zahradě v Kadani rozbije ležení habsburský regiment

publikováno: 11.10.2022, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Malá bitvy s velkými následky - to je událost, která se odehrála 14. října roku 1742 v Kadani. Ve františkánském klášteře ji připomenou speciální prohlídky i s ukázkou vojenského ležení. Akce se koná v sobotu 15. října od 10,00 do 17,00 hodin.

Bitvu ve františkánském klášteře, která se odehrála před 280 lety, svedl předvoj francouzské armády markýze de Maillebois a císařská vojska Marie Terezie. Přestože šlo jen o malou bitvu mezi několika stovkami vojáků, porážka Francouzů znamenala, že ti se stáhli do Bavorska a České království zůstalo nadále v rukou Habsburků. Až do konce října je této bitvě věnována výstava v kadaňském klášteře.

V sobotu 15. října si můžete moci v zahradě prohlédnout vojenské ležení regimentu Wied 1762, Klášter můžete navštívit na speciální prohlídce, kde se o událostech dozvíte víc. V zahradě se kromě vojenského cvičení můžete pokochat vznešeným uměním lovu s dravci, nebo si poslechnout dobovou hudbu složenou ze starofrancouzských válečných písní. Program se koná od 10,00 do 17,00 hodin a vstupné je 100 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti.