e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 13. až 15. října

publikováno: 11.10.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V polovině října si pořadatelé vybírají oddychový čas mezi letní sezónou a Vánocemi, pár tipů na zpestření víkendu se ale najde. Třeba hornické slavnosti v Krupce, zámecký ples, podzimní jarmark ve skanzenu a taky spousta pohádek pro děti, jako Kocour v botách v Litvínově.

Hornické slavnosti
V neděli 15. října od 17,00 hodin se v kostele sv. Anny v Krupce na Libušíně uskuteční kulturní akce Zdař bůh, Krupko, která připomene slavnou hornickou tradici města. Čeká vás literárně-hudební pásmo na motivy krupských pověstí a koncert žesťové skupiny. 

Zámecký ples
V sobotu 14. října se na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku koná Zámecký ples. V nádherných prostorách barokních sálů bude hrát Chilli Band Viliama Béreše a o předtančení se postará klub Divergent ze Slaného. Vstupenka stojí 250 korun.

Vernisáž
V sobotu 14. října se otevře v Galerii Jirkov v budově nad informačním centrem další výstava. Tentokrát představí své obrazy malíř Pavel Němec. Jirkovská galerie je otevřena v úterý od 10,00 do 12,30 hodin, ve středu, čtvrtek a pátek od 16,00 do 17,30 a v sobotu od 14,00 do 17,30 hodin.

Holandský víkend v Lounech
Tradiční akce s partnerským městem Barendrecht se koná tento víkend od pátku 13. do 15. října v Lounech. Můžete přijít ochutnat holandské speciality, vyslechnout si přednášku o této zemi nebo si zahrát holandskou hru Sjoelen. Celý program se dočtete zde

Brigáda ve skanzenu
Také tento říjnový víkend můžete vyrazit do Archeoskanzenu v Březně u Loun přiložit ruku k dílu při stavbě dlouhého domu. Brigádníci jsou vítáni od 9,00 do 16,00 hodin, ohřát se můžete u ohně, případně si opéct buřty.

Pohádkový víkend
Divadlo Rozmanitostí v Mostě chystá v sobotu 14. října pro děti novou pohádku, a sice adaptaci britské hry ze současnosti Pozor, děti, přijela k nám pouť. Předpremiéra se koná v 10,00 hodin, premiéra v 17,00 hodin. Další pohádku nabídne v sobotu od 16,00 hodin Docela velké divadlo v Litvínově, a sice Kocoura v botách (na fotce). Dalšího Kocoura v botách, tentokrát v podání divadla z Tábora, můžete vidět v KD Fontána v Bílině v neděli 15. října od 15,00 hodin. Kadaňská Střelnice chystá na stejný čas Hrátky s Tomem divadla Hnedle Vedle. Pohádky s výkladem o hvězdách na našimi hlavami nabízí Planetárium v Teplicích, začátek ve 14,00 hodin v neděli 15. října.

Dostihy
Další dostihové závody se konají na mosteckém hipodromu. Začátek Ceny zimního favorita a Svatováclavské ceny je ve 12,30 hodin.

Burčáková slavnost
Oslavu sklizně vína chystá České vinařství Chrámce. Otevřené bude v sobotu 14. října od 9,00 do 18,00 hodin. Čeká vás prodej a ochutnávka moštu a burčáku z bílých i modrých hroznů, dále všech druhů vín včetně archivních košer vín, prohlídka vinařství s průvodcem, hledání pokladu sv. Václava, tematické úkoly pro děti. 

Oslavy gymnázia
Litvínovské gymnázium T. G. Masaryka slaví o víkendu 70. výročí založení školy. V pátek 13. října bude škola otevřena pro širokou veřejnost, bude možné navštívit i výuku. Večer od 20,00 hodin se v Loutkárně koná Gympl Night. Týž den od 14,00 hodin se bude konat Den otevřených dveří. Sobota 14. října bude věnována oficiálním oslavám, budova se otevře v 9,00 hodin, v 10,00 hodin vystoupí pěvecký sbor a orchestr gymnázia, konají se také exhibiční sportovní zápasy. Odpoledne pokračuje od 14,30 hodin program v Citadele a okolo ní a zahrnuje řadu hudebních vystoupení a od 16,00 hodin také divadlo. Ve 20,00 hodin začíná společenský večer.

Podzim na vsi
Vyzkoušejte, jak se v ruce drží cep nebo čistí zrno od plev na fukaru. Dozvíte se jak získat mouku nebo nitě na lněné plátno nebo sušit ovoce. Typické podzimní práce si můžete vyzkoušet ve Skanzenu Zubrnice na Ústecku, který v sobotu i neděli 14. a 15. října chystá program nazvaný Podzim na vsi. Připravena je ukázka zemědělské techniky a strojů, na kachlovém sporáku se budou péct buchty a placky, ve škole se bude vyučovat krasopis a připravena je stezka s úkoly pro děti.  Součástí akce je malý řemeslný trh a Zubrnické křížalení. Otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin.

Farmářský trh
Poslední letošní farmářský trh v Žatci, na náměstí Svobody, se koná v pátek 13. října od 9,00 hodin.

Slavné operní scény
Výběr je slavných operních scén z Rusalky, Jakobína a Prodané nevěsty nastudovaly sbory Harmonie Louny, Trio Cum amore a Dětský pěvecký sbor Carmen ZUŠ Louny se sólisty. Představí je v sobotu 14. října od 15,00 hodin v kině Postoloprty. Vstupné dobrovolné.

Kurz podzimního tvoření
Městská knihovna v Mostě pořádá v sobotu 14. října od 9,30 do 11,30 hodin tvořivý kurz. Na programu bude výroba věnců nebo kytic z přírodních materiálů, ozdoby na svícny a dózy z korálků a drátků a výroba náramku a brože. Cena je 150 Kč, je zahrnut veškerý materiál a pomůcky potřebné k výrobě), přihlášky v recepci.

Foto: Docela velké divadlo Litvínov.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.