e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zakončení turistické sezóny v Dolním Poohří s Karlem IV.

publikováno: 11.10.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Stejně jako letošní turistická sezóna v Dolním Poohří začala, tak také skončí – tedy s císařem Karlem IV. Návštěva Karla IV. v Žatci v sobotu 15. října uzavře sérii akcí, kterou Destinační agentura Dolní Poohří připomínala 700. výročí králova narození a jeho význam v regionu podél Ohře. Tomuto tématu se věnuje i nová kniha, kterou agentura na oslavě pokřtí.

Oslavy se odehrají v sobotu odpoledne na Žižkově náměstí před žateckým pivovarem. Začnou ale u Městského divadla, odkud se ve 13 hodin vydá průvod družiny Karla IV., kterého stejně jako při letních oslavách v Klášterci nad Ohří ztvární herec Mojmír Maděrič. Během historického programu před pivovarem dojde mimo jiné na udílení práv městu Žatec, královskou hostinu, rytířský turnaj a šermířská vystoupení, dobovou hudbu i tanec. Během dne budou možné prohlídky Žateckého pivovaru. Otevřeny budou řemeslné stánky a také si návštěvníci budou moci zakoupit produkty se značkou „Poohří regionální produkt ®“. Pro děti budou připraveny dílničky a dobové hry.

„Osobnosti Karla IV. jsme se v Dolním Poohří věnovali po celý rok. Připomínkou toho bude i v dalších letech kniha 'Karel IV. v Poohří', kterou na žatecké slavnosti pokřtíme,“ vysvětlila ředitelka agentury Libuše Novotná Pokorná. Autorem knihy je kadaňský historik, docent Petr Hlaváček a autorem ilustrací ostrovský výtvarník Antonín Grafnetter. Společně už mají na svém kontě vloni vydanou knihu bájí a pověstí z Poohří.

Zřejmě nebude jen shodou náhod, že první písemná zmínka o chmelnicích v Žatci pochází z roku 1348, tedy z doby vlády Karla IV. Významná privilegia městu udělili již jeho předchůdci, Karel IV. mnohá z nich potvrdil a udělil městu tzv. solný monopol. Ze Žatce navíc učinil důležitou zastávku na cestě z Prahy do Norimberku.

Turistická sezóna 2016 v Dolním Poohří odstartovala v dubnu v Postoloprtech, kde představení připomnělo historickou událost z roku 1356, kdy český král a římský císař Karel IV. potvrdil zdejšímu benediktinskému klášteru Porta Apostolorum jeho práva. Velkou připomínkou výročí byla též letní Oslava řeky Ohře s Karlem IV. v zámeckém areálu v Klášterci nad Ohří.

Hlavním pořadatelem podzimních oslav je Destinační agentura Dolní Poohří spolu s Žateckým pivovarem, Střední školou COOP Žatec a Divadelním Ansámblem BezeVšeho.