e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Unikátní výstava o kinematografii starého Mostu

publikováno: 11.10.2013, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První americká kamera na světě pro amatéry z roku 1932, československá promítačka, kterou používala za socialismu litvínovská chemička k instruktážním filmům, nebo třeba kronika z kritického roku 1968 s článkem o tom, jak mostecká kina odmítla promítat filmy zemí Varšavské smlouvy. Takové originály můžou návštěvníci vidět na nové výstavě Kinematografie starého Mostu v městské knihovně. Výstava doplňuje stálou Expozici starého Mostu v přízemí budovy.

Vzácné kamery a filmové přístroje pocházejí ze soukromé sbírky nestora mosteckých promítačů Zdeňka Bartoníčka. Zvláště promítačky se mu staly celoživotní zálibou. Nikdy nedal na řeči, že kina ve starém Mostě stejně padnou, a proto už nemá cenu v nich podnikat cokoli nového. „Bourat nebourat – navzdory tomu jsem v nich modernizoval promítací techniku, aby si diváci přišli na své,“ říká dnes šestasedmdesátiletý Bartoníček.

Spoustě amatérských či poloprofesionálních historických promítaček vévodí na výstavě dva velké promítací stroje Meopta, které přenášely na stříbrné plátno filmy v tehdejších kinech Svět a Pionýr. „Teda to je věc. Díky téhle promítačce jsem viděl v 60. letech ve starém městě tolik oblíbený Perný den s Beatles,“ kroutí nevěřícně hlavou Vlastimil Balín z Mostu. 
             

Posledních dvacet let existence kin v těžbou ohroženém městě věrně odrážejí fotoalba s dokumenty a výstřižky z dobových novin, která se podařilo zachránit bývalé účetní v mosteckém kině Kosmos Evě Tobolkové. „Jsem ráda, že jsou teď užitečná. Tenkrát by se určitě vyhodila i s ostatními věcmi,“ je si jista. V jedenácti originálních albech můžou lidé volně listovat. „Původně jsme je chtěli dát do vitrín pod sklo. Nakonec jsme ale usoudili, že bude lepší, když si návštěvníci sami v albech vyberou události, které je zajímají,“ vysvětluje ředitel knihovny Tomáš Ondrášek.

Výstava nabízí podrobnou charakteristiku všech pěti někdejších kin, a také ucelený seznam českých i zahraničních filmů, točených ve starém Mostě od roku 1965 až do úplného zbourání průmyslového města.

Výstava, instalovaná v bývalé kavárně Poezie v přízemí naší knihovny, doplňuje stálou Expozici starého Mostu. Otevřeno je vždy v úterý od 16,00 do 17,00 hodin a ve středu od 10,00 do 12,00 hodin. Vstupné se neplatí. Školy a skupiny v počtu nejméně 10 lidí můžou přijít po telefonické domluvě (tel. 476 768 816) kdykoli.