e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Volby do krajů a senátu již tento víkend

publikováno: 11.10.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Při plánování víkendového programu nezapomeňte, že se konají volby do zastupitelstva kraje a v Teplicích, Chomutově a Litoměřicích také do Senátu Parlamentu ČR. Volební místnosti budou otevřené v pátek 12. října od 14,00 do 22,00 hodin, v sobotu pak od 8,00 do 14,00 hodin. Přečtěte si pár zajímavosti a informací k těmto podzimním volbám.

V roce 2008 zvítězila ve volbách ČSSD s 32,8 % hlasů a 22 křesel a má také svou hejtmanku, Janu Vaňhovou, která je opět lídrem kandidátky sociální demokracie. Druhá skončila ODS s 20,6 % (13 míst) a jejím kandidátem na hejtmana je nyní děčínský primátor Vladislav Raška. Jen o jedno křeslo méně než ODS s 18,4  získala KSČM, která je podle průzkumu pro Českou televizi nyní favoritem krajských voleb v Ústeckém kraji. Do zastupitelstva se dostali také Severočeši.cz s osmi mandáty, které vede do volebního boje podnikatel Jiří Zelenka.

Volební účast v Ústeckém kraji tradičně nebývá valná, k posledním krajským volbám přišlo něco přes 37 procent voličů.

Podle tři týdny starého průzkumu pro Otázky Václava Moravce by letošní volby vyhráli komunisté, těsně následovaní ČSSD. Třetí by skončila ODS a čtvrtí opět Severočeši.cz. Kromě toho má šanci dostat se do zastupitelstva i TOP 09 a hranici 4 procent překročila Dělnická strana sociální spravedlnosti. Přes masivní reklamní kampaň, trvající už od léta, průzkum odhadl zisk NS – LEV 21 jen na tři procenta. V průzkumu byli lidé optimističtější, pokud jde o účast – chystá se jich 49 %. Zajímavostí průzkumu je jistě i fakt, že voliči se budou rozhodovat více podle stranických programů než lídrů.

A kdo v Ústeckém kraji kandiduje? Celkem devatenáct stran, hnutí a uskupení. Zde je jejich přehled podle abecedy: Česká pirátská strana, ČSNS, ČSSD, Dělnická strana sociální spravedlnosti - stop nepřizpůsobivým!, Komunistická strana Československa, KSČM, Nespokojení občané!, NS-LEV21, Občané městu, město občanům, ODS, PRO kraj (Strana zelených + KDU-ČSL + Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst), Severočeši.cz, SNK-ED + Strana zdraví, sportu a prosperity, Soukromníci, SPOZ, Suverenita – Blok Jany Bobošíkové, Svobodní, TOP 09 + STAN, Volte Pravý Blok www.cibulka.net. Volební lístky se seznamy kandidátů už byste měli mít doma ve své schránce. Získat je můžete také ve volební místnosti. Přehledné pokyny k tomu, jak získat volební průkaz nebo si narychlo vyřídit občanku, získáte třeba na webu mosteckého magistrátu

Ve stejnou dobu probíhají také doplňovací volby do Senátu Parlamentu ČR. Případné druhé kolo pak bude následující víkend 19. a 20. října. Volit se bude v Chomutově, kde je senátorem komunista Václav Homolka, v Teplicích, kde už dvě období zvítězil primátor Jaroslav Kubera, a také v Litoměřicích, kde dosud post senátora zastával člen ODS Alexandr Vondra.