e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Laco Deczi se svou buňkou míří do Žatce

publikováno: 11.10.2012, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Městské divadlo Žatec zve na koncert trumpetisty a skladatele Laco Decziho a jeho skupiny New York Celula v Městském divadle v Žatci, 18. října v 19,30 hodin. Laco Deczi je trumpetista světového formátu, to vědí pamětníci i mladí. Ale jak říká sám: „Staří sedí už doma a v publiku se na koncertech objevují spíš mladí. Někdy ani nevědí, že se tomu říká jazz, ale líbí se jim to.“

Na Rock for People nadchnul 20 000 mladých lidí. S rockem má ostatně zkušenosti jako sólista JOČRu už z nahrávání slavné Nové syntézy II s Blue Efektem v roce 1973.

S muzikou začínal kolem 11 ti. Nejprve zkoušel trombon, potom mu otec koupil trumpetu. Jazz poslouchal  a učil se mj. na Hlasu Ameriky od slavných trumpetistů a chodil na Vlacha. To bylo ještě na Slovensku, kde se poblíž Bratislavy narodil. Po vojně se usadil v Praze. O Lacovi se ví,  s kým a co vydal, ale méně už jak v pražských začátcích, hrál v barech na Václaváku nebo o jeho občasných nedobrovolných návštěvách v Bartolomějské (vyšetřovna STB).

„Jen na Václaváku se hrálo asi na pětadvaceti místech: žádný trio, ale desetičlenná kapela! Bral jsem odpolední čaje, kšefty v Rokoku i Obecním domě…ale nejlepší to bylo u Krautgartnera v TOČRU .Přišel jsem jako bažant a tam byli profíci, co hráli jak pánbůh. Víc jsem se naučil snad jen od černýho trumpetisty Carmella Jonese v Berlíně,“ prozradil na sebe v rozhovoru pro Xman. Celý rozhovor: http://bit.ly/KQLpg5.

Už v Čechách se ale naučil dost na to, aby se stal osobností domácí hudební scény. Hrál v nejlepších hudebních tělesech a nahrával se špičkovými muzikanty. Skládal i filmovou hudbu a zahrál si  ve filmu Kalamita. Bohužel s jeho povahou a otevřeností, mu bylo v socialistickém  Československu těsno (neutuchající zájem STB) a  tak v roce 1984 za dramatických okolností emigroval do Německa a po té se usadil se ženou a synem (bubeník Celuly Vaico), v Americe.

 Po roce 89 se začal vracet, ale doma je už v New Yorku. Momentálně jezdí do Evropy 2x  ročně, z toho se mu už dvakrát povedlo přijet do Žatce. Lacova kapela Cellula New York je trochu rodinný podnik. Na bicí tu hraje jeho syn Vaico. Kapela je samozřejmě vedená a složená a hraje podle jeho představ, což samo o sobě slibuje nevšední hudební zážitek, ale když to rozjede Laco se svou trubkou, je to jakoby posluchač vstoupil do dalšího rozměru. V tom zvuku je otisknuta jeho celá neučesaná osobnost jeho živelnost a disciplína. Laco je profesionál, který ví že, za své peníze musí posluchač dostat co nejvíc. Na jeho koncertech je to poznat. Hraje naplno, přesně tak jak žije, už 74 let.

Na Lacových stránkách http://www.lacodeczi.com/gallery.html je k zhlédnutí několik videí, v oddělení Paintings jeho obrazy, a v Shopu si může koupit Lacův „životopis“ od autora Járy Cimrmana a jeho kamaráda, Jiřího Šebánka.

Přijít 18. 10. na Decziho může být i poslední příležitost ho zde vidět. Zájemců o vystoupení je hodně a kdo ví, kdy se ho podaří zas dostat do Žatce a jak dlouho ho ještě bude bavit trmácet se po Evropě…