e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

U Stekníku se otevře nová chmelová stezka

publikováno: 11.9.2019, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nová chmelová stezka, která turisty provede zajímavostmi pěstování chmele na Žatecku a památkami obce Stekník, se otevře v sobotu 14. září. Dopoledne si ji můžete projít s botanikem. Přímo na zámku Stekník se na víkend chystá také připomínka 80 let od začátku druhé světové války.

Iniciátorem vybudování stezky byla organizace Místa zblízka, která se snaží o oživení tohoto regionu. Stezka vede chmelnicemi Chmelařského ústavu, kterými je zámek Stekník doslova obklopen. Představuje zdejší chmelovou krajinu, historii pěstování a zpracování chmele. Další zastávky pak turisty provedou zajímavostmi obce a zámku. Měří asi čtyři kilometry a jde tedy přibližně o hodinovou procházku. Část je osazena informačními cedulemi, část informací je možné získat pomocí QR kódů.

Chmelová stezka se otevře v sobotu 14. září v 10,00 hodin, kdy vychází také komentovaná vycházka s botanikem Janem Albertem Šturmou.

V rámci Dnů evropského dědictví zámek Stekník připravil také program, který připomene 80. výročí začátku druhé světové války. Od sobotního odpoledne se v zámecké zahradě uskuteční výstava historické vojenské techniky a předmětů s vojenskou tématikou. Majitelé vozidel návštěvníkům povypráví o jednotlivých exponátech, jejich údržbě a historii. Výstava bude pokračovat i v neděli, kdy jí doplní komentované prohlídky lehkého opevnění vz. 37, tzv. řopíku, v zámecké zahradě. Dozvíte se o způsobu výstavby linie čs. opevnění, vzniku řopíku v zámecké zahradě a období druhé světové války ve Stekníku. Těšit se můžete na průvodce v uniformách československé armády z roku 1938. Návštěva výstavy a řopíku je možná v rámci prohlídky italských terasovitých zahrad.

Po oba dny platí speciální vstupné, kdy ke vstupence do italských terasovitých zahrad dostanete zdarma vstupenku na prohlídku výstavních prostor a zámeckého sklepení. Vstupné činí 50 Kč, děti do 6 let zdarma.

Foto: Jiří Kašpar, zámek Stekník.