e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 13. až 15. září

publikováno: 11.9.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Další nabitý víkend před námi, tentokrát ve znamení městských oslav a poutí. Dny evropského dědictví doputovaly do Žatce, Klášterce nad Ohří a Loun, pouť se slaví v Mariánských Radčicích, Krupce a Jirkově, městskou slavnost má Most a Proboštov a k tomu přidáme dvoje pivní slavnosti a jedny slavnosti cibule.

Žatecké dvorky
Dny evropského dědictví pokračují tento víkend a tentokrát vás pozveme do Žatce. Bohatý program nabídne regionální muzeu, otevřeny budou i další památky a navíc program doplní z loňska osvědčený koncept Žateckých dvorků. Těch bude osmnáct. Vrcholem programu bude příjezd Fridricha Falckého, připomínající 400 let starou událost. Kompletní program a seznam dvorků najdete v článku Žatecké dvorky podruhé ožívají.  

Dny evropského dědictví v Lounech
Dalším městem, které se o víkendu zapojí do Dnů evropského dědictví, budou Louny. Zdejší oblastní muzeum slaví 130 let od založení Musejního spolku v Lounech. Program bude probíhat v Pivovarské ulici v sobotu 14. září, otevřou se však i další památky ve městě. Jejich seznam a otevírací dobu najdete v článku Louny oslaví 130 let od založení muzea.

Chmelová stezka
Nová chmelová stezka, která turisty provede zajímavostmi pěstování chmele na Žatecku a památkami obce Stekník, se otevře v sobotu 14. září. Dopoledne si ji můžete projít s botanikem. Přímo na zámku Stekník se na víkend chystá také připomínka 80 let od začátku druhé světové války. Vše se dozvíte v článku U Stekníku se otevře nová chmelová stezka.

Mariánská pouť
Mariánská pouť v Mariánských Radčicích na Litvínovsku se letos uskuteční po třinácté. Pestrý program, připravený ve spolupráci se Severočeskými doly, a.s., je připraven na sobotu 14. září. Těšit se můžete na historickou scénu, pouťové atrakce, prohlídku kostela i hudební vystoupení, jehož hvězdami budou Magda Malá a Bohuš Matuš. Program najdete v článku Mariánské Radčice oslaví v sobotu pouť.  

Památky v Klášterci
O víkendu se ke Dnům evropského dědictví připojí také Klášterec nad Ohří. V sobotu 14. září se můžete v 11,00 a ve 13,00 hodin zúčastnit kostýmové komentované prohlídky unikátní barokní památky Sedm bolestí Panny Marie. Tyto výklenkové kaple v zámeckém parku vám přiblíží samotný hrabě Thun. V neděli 15. září se můžete více dozvědět o zřícenině hradu Šumburk, kterou město již třetím rokem konzervuje. Opět v 11,00 a ve 13,00 hodin navštivte komentované prohlídky spojené s opékáním špekáčků.

Slavnosti cibule
Cibulové pivo, štrůdl, cibulačka nebo grilované cibule - to všechno bude k ochutnání na Slavnostech cibule, které jsou oslavou sklizně v jedné z vyhlášených cibulářských oblasti - v Račeticích na Kadaňsku. Konají se v sobotu 14. září od 10,00 hodin. Jarmark s cibulí a pochoutkami z ní doplní hudební program, zemědělská výstava či šlapací JZD pro děti. Další informace najdete v článku V Račeticích slaví cibuli, ochutnáte i cibulové pivo.

United Colors
Všechny barvy světa se spojí v sobotu 14. září v Kadani, kde se na Mírovém náměstí koná festival národnostích menšin. Přijďte se seznámit s Litevci, Nepálci, Francouzi nebo Švédy apoznejte jejich kulturu, tradice, tance a ochutnejte jídlo z jejich země. Začátek ve 14,00 hodin, vstup zdarma.

Zámecké strašení
Děsivé prohlídky čekají v sobotu 14. září návštěvníky zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. Zámecké strašení nese letos podtitul V zajetí hororu. Čekají vás filmové hororové postavy, ohňová show, kejklíř, česká verze Elvise Presleyho i pohádka. Program začíná v 17,00 hodin a potrvá do desáté večer. Vstupné dobrovolné.

Mostecká slavnost
Velké městské slavnosti pořádá v sobotu 14. září město Most. Slavnosti budou probíhat na několika scénách v areálu děkanského kostela za řekou Bílinou, odstartují však průvodem městem, který vychází ve 12,30 hodin z Prvního náměstí. Program u kostela začíná ve 13,30 hodin a zahrají třeba Wohnout, Ewa Farna, Škwor, Visací zámek, Petr Spálený a další. Čtvrtá scéna bude určena dětem. Součástí programu je také den otevřených dveří na Jezeře Most (od 11,00 do 18,00 hodin), němuž bude jezdit výletní vláček. Po jezeře vás svezou lodičky.

Didgeridoo v kostele
V kostele ve Stranné u Nechranické přehrady bude znít v pátek 13. září hudba australských domorodců. Na tradiční nástroj didgeridoo,
gongy a bronzové objekty hraje Ondřej Smeykal. Začátek v 18,00 hodin.

Filmový festival
Žatecký Chrám chmele a piva opět hostí ozvěny Mental Power Prague Film Festivalu 2019. Žatecká připomínka pražského filmového festivalu začíná v pátek 13. září od 16,00 hodin v restauraci U Orloje. S programem vystoupí děti i organizace, které pomáhají postiženým.

Mariánské poutní slavnosti
Další mariánskou pouť najdete tento víkend v Krupce na Teplicku. Program tam bude probíhat v sobotu i v neděli, a to na velké scéně na Mariánském náměstí, a malé před městským úřadem. V sobotu se můžete těšit odpoledne a večer na vystoupení Heidi Janků, Františka Nedvěda, Rangers Band, v neděli na Kroky M. Davida. Před úřadem budou trhy, vystoupení šermířů, tanečnic či dravců. V sobotu ve 21,30 hodin začíná ohňová show. V sobotu jsou pro děti v Parku Herty Lindnerové připraveny dílny a soutěže. Po oba dny pak pouťové atrakce a stánky. V budově úřadu budou vystaveny kaktusy a na Mariánském náměstí panelová výstava o zápisu Krušných hor do UNESCO.

Musica Apostolorum
V Postoloprtech bude od pátku 13. do soboty 14. září probíhat festival klasické hudby Porta Apostolorum. Hudba rozezní kostel Nanebevzetí Panny Marie. V pátek od 19,30 hodin vystoupí varhaník Aleš Nosek a houslistka Marta Talířová. V sobotu ve stejný čas vás čeká koncert na lesní rohy v podání Ondřeje Vrabce a Hany Sapákové z České filharmonie a Daniely Roubíčkové a Michaely Vicencové. Vstupné dobrovolné.

Gulášfest
V Meziboří u Litvínova se v sobotu 14. září u hospůdky na sjezdovce koná Mezibořský GulášFest. Čekají vás ochutnávky guláše, stánky s občerstvením, živá kapela a pro děti skluzavka, malování na obličej a jízdy na poníkovi. Začátek v 15,00 hodin.

Slavnosti piva
Královský pivovar Krušovice pořádá v sobotu 14. září slavnosti piva. Těšit se můžete na kapely jako Tři sestry, Sto zvířat, Wohnout či Brutus. Na čepu budou všechna zdejší piva a k tomu něco dobrého. Změřit síly může ve fotbalovém, gulášovém nebo štrůdlovém klání a samozřejmě se také podívat po pivovaru a v rámci exkurze ochutnávat pivko přímo z ležáckého tanku. Začátek ve 12,00 hodin a vstup zdarma.

Slavnosti piva podruhé
Další pivní slavnosti pod názvem Beer fest Zíchovec se budou ve stejný den konat v Zíchoveckém pivovaru v Lounech. V nabídce bude více než 40 druhů piva, k tomu jídlo od regionálních výrobců, prohlídky pivovaru a program pro děti. K tomu vám bude hrát kapela Mucha, Plexis nebo Skyline. Začíná se již v 10,00 hodin.

Proboštovské slavnosti
Obec Proboštov na Teplicku v sobotu pořádá obecní slavnosti, a to u Proboštovského rybníka. Slavnosti s představením nového maskota Antonína začínají ve 13,00 hodin před obecním úřadem. Čeká vás zábavný program pro děti, pivní soutěže pro dospělé a hudba – třeba Sabina Křováková, retropárty Ein Lukesle Buntes či Elán Revival. Program zakončí v deset hodin ohňostroj. Chybět nebudou stánky, atrakce pro děti, výstava závodních automobilů a také soutěž o nejlepší bramborák – Proboštovská cmunda. Jezdit bude bezplatný vláček Humboldt z hlavní nádraží v Teplicích.

Jirkovská hornická pouť
Aby tento víkend nebylo poutí málo, přidáme ještě tu Jirkovskou. Probíhat bude na dvou scénách v sobotu 14. září odpoledne. Na hlavní scéně na náměstí Dr. E. Beneše se představí Krušnohorští muzikanti, Anna K., Perutě, Crazy Dogs a Jasná Páka. Na country a folk scéně v Kostelní ulici zahraje třeba Album, Pepa Štross či Jindra Kejak.

Vinný jarmark
K několika pivním slavnostem přidáme i slavnosti vína – na Kostelním náměstí v Ústí nad Labem se koná v pátek a sobotu 13. a 14. září vinný jarmark. V pátek je otevřen od 14,00 do 21,00 hodin, v sobotu již od 10,00 hodin. Koštování vína zpříjemní kulturní program s cimbálovkou, flašinetářem a v sobotu třeba s kapelou Švejk Music a vystoupením dětí.

Zahrada Čech
V pátek 13. září začíná v Litoměřicích velký podzimní veletrh Zahrada Čech. Přehlídka výpěstků, ale také prodejní výstava všeho potřebného pro zahradu s bohatým doprovodným programem potrvá až do 21. září, otevřeno je vždy od 9,00 do 17,00 hodin.

Otevřená ekofarma
Trochu jiný způsob zahradničení nabídne Den otevřených vrátek permakulturních projektů, do kterého se zapojí také Ekozámeček Stroupeček na Žatecku. V sobotu 14. září od 11,00 do 13,00 hodin se koná permakulturní kurz, organizovaný Ivanou Mertovou, při němž se můžete něco dozvědět o tomto způsobu zemědělství a současně tím podpořit rozvoj Ekozámečku. Cena je 413 Kč. Od 14,00 hodin pak začíná zdarma komentovaná prohlídka farmy. Pokud máte zájem, napište na argondia@seznam.cz.

Výročí letecké bitvy
Připomenout si velkou leteckou bitvu, která se odehrála v září 1944 nad Krušnými horami, můžete v sobotu 14. září v Kovářské na Chomutovsku. Již v pátek si v 17,00 hodin můžete vyslechnout pěvecký koncert v kostele sv. Michaela. Hlavní program se bude odehrávat v sobotu – po celý den uvidíte kromě expozic muzea historické vojenské tábory, výstavu paličkovaných krajek či kokptik Mig21. Slavnostní ceremonie u pomníku padlých letců začíná ve 12,45 hodin, poté odpoledne nad místem přeletí vojenská letadla. Na odpoledne je připraven letový program a komentované ukázky v táboře. Připraveny jsou také vyhlídkové lety historickým vrtulníkem, country muzika a letecký guláš.

Další tipy včetně programů letních kin můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Karel Stuchlík, Slavnosti cibule.