e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pestrý celodenní program nabídnou Dny evropského dědictví v Žatci

publikováno: 11.9.2017, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Muzeum Žatec

Sdílet: facebook twitter google+

Čtrnáct dnů po jubilejní Dočesné se v Žatci pro zájemce o památky opět otevřou jejich dveře. V sobotu 16. září proběhne v době od 10,00 do 17,00 tradiční Den evropského dědictví. Kromě prohlídek zdarma je připraven bohatý program - hudba, čtení ve věži, historické tržiště s vojenským ležením, scénické představení...

K prohlídkám budou zpřístupněny děkanský kostel Nanebevzetí P. Marie, Kněžská brána, radniční věž, synagoga, Muzeum Homolupulů, Galerie Sladovna, Maják Chrámu Chmele a Piva, Chmelařské muzeum, Domov pro seniory a tři budovy muzea - v Husově ulici, Křížova vila a Stará papírna. Všechny objekty mimo Galerii Sladovna a Chmelařského muzea budou zpřístupněny zdarma nebo za dobrovolné vstupné. Galerii můžete navštívit za 20 Kč a ve chrámu zaplatíte vstupné 40 Kč. 

Kromě zajímavých prohlídek interiérů na Vás čekají i doprovodné programy. V děkanském chrámu bude znít varhanní hudba, cestou ke Kněžské bráně se můžete zastavit u předzahrádky klubu Budík, kde bude od 15,00 do 22,00 hodin probíhat zasvěceným dobře známý Pestrofest, na němž vystoupí mj. Už jsme doma, Aneboafro, či Petr Linhart. 

V interiérech Kněžské brány připravila Městská knihovna v Žatci v době od 13,00 do 15,00 hodin pro velké i malé posluchače program „Čtení ve věži“. 

Výstup na radniční věž nabídne nejen tradiční pohled na panorama Žatce, ale rovněž umožní sledovat až do 16,00 hodin probíhající celodenní historický program na náměstí Svobody. V něm vystoupí několikrát během dne kejklíř, kouzelník, zazní kramářské písně, svůj tábor zde rozloží vojsko z období sedmileté války. Pro děti je připravena loutková pohádka a celá řada soutěží ve zručnosti, sportovních dovednostech, střelbě z kuše apod. Střed náměstí zaplní řemeslné tržiště se stánky s keramikou, svíčkami, šperky, perníky, medovinou, kořením i s občerstvením.

Speciální program je připraven před chmelničkou. Zde se od 10,20 hodin odehraje scénické ztvárnění „znovuodhalení sochy Josefa II.“, při němž se seznámíte nejen s tehdy úřadujícím starostou města, ale i s významným žateckým architektem Josefem Petrovským a vše okomentuje bájná Žatécie. V tomto programu vystoupí také ZUŠ Žatec a Žatecký příležitostní sbor.

V synagoze se od 11,00 hodin představí ZUŠ Žatec a od 12,30 hodin ZUŠ Podbořany. Milovníci podzemí si určitě nenechají ujít prohlídku sklepů pod rabinátem. 

V Muzeu Homolupulů se můžete těšit na vtipné komentované prohlídky, podobně jako v Galerii Sladovna. Ve Chmelařském muzeu jsou komentované prohlídky zahajovány ve 13,00 a v 16,00 hodin, bez průvodce je možné si jeho expozice prohlédnout v průběhu celého dne. Chrám Chmele a Piva tradičně nabízí bezplatné výstupy na Maják. Domov pro seniory vás pozve na Dílničku pro velké i malé.

K prohlídkám jsou připraveny i všechny expozice v budovách Regionálního muzea K. A. Polánka. V Husově ulici navíc na vás čeká nově otevřená výstava o sedmičkových výročích v dějinách Žatce a v zahradě prezentace Gymnázia a SOŠ Podbořany. Do zahrady v Křížově vile dorazí rakovničtí ostrostřelci, kteří zde připravili od 11,00 hodin program pro děti i dospělé. Ve Staré papírně si kromě prohlídek stávajících expozic připomeneme výročí úmrtí Hanse Kudlicha, který se zasloužil o zrušení roboty na Žatecku. 

Protože letošním tématem Dnů evropského dědictví jsou Památky a příroda, rozhodli jsme se připravit program i v městském parku pod nemocnicí. Zde se ve 14,00 hodin zastavíme u bývalého Nožiczkova pomníku (v rokli hned vedle Ateliéru M), kde krátce připomeneme okolnosti jeho vzniku. V parku nad silnicí poblíž dnešního autoservisu budou k poslechu, oddychu a případně i k tanci hrát od 13,00 do 17,00 dvě kapely. Pro prohlídkami znavené návštěvníky zde bude zajištěno občerstvení.