e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Schovejte se do muzea

publikováno: 11.9.2017, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V chladnější zářijové dny vám možná přijde vhod, ukrýt se někde v suchu a teple. Ideální jsou na to muzea, který je v Krušných horách i pod nimi pěkná řádka. Při jejich výběru vám pomůže letos vydaná publikace Destinační agentury Krušné hory nazvaná prostě Muzea Krušných hor.

Svět Krušných hor

lesna_muzeum_celek.jpg

Do kterého muzea vyrazit, když chcete objevovat pěkně pod střechou svět Krušných hor? Krásnou expozici o řemeslech, umění a prostém životě v horách nabízí podkroví Oblastního muzea v Mostě. Oblíbená je tato expozice o vánočních svátcích, neboť nabízí také mostecký betlém známého řezbáře Antona Schembery a ukázky zimní vánoční atmosféry v horách.

Životu v Krušných horách se věnuje i expozice v Domě Jiřího Popela v Chomutově.  I zde se můžete seznámit s lidovými řemesly, typickými pro Krušné hory, ať už hornictvím nebo řezbářstvím. Základem expozice je sbírka Dr. Eriky Pohl-Ströher, jejíž stěžejní část je k vidění v Annaberg-Buchholz v Manufaktuře snů. Tato expozice je svým zpracováním spíše než dokumentační záležitostí hravým představením pro všechny generace. Však také její podtitul zní vidět-dělat-žasnout. Praktické rady na cestu do tohoto muzea najdete zde

Celoročně volně přístupné je pak muzeum, které ukazuje život horalů přibližně před sto lety na Lesné v Krušných horách. Otevřeno je denně od 10,00 do 18,00 hodin. 

Hornická minulost

olbernhau_hamr.jpg

Chcete-li pátrat po hornické minulosti regionu Krušných hor, můžete navštívit některou z přístupných starých důlních šachet. Otevřená je například v německém Cínovci, kde vás čeká 1,5 hodiny dlouhá prohlídka včetně návštěvy podzemního jezera (úterý – neděle 10,00 – 15,00 hodin). Oblíbeným výletním místem je také koňský žentour u Rudolfovy šachty nedaleko Marienbergu (od úterý do neděle prohlídky od 10,00 do 16,00 hodin vždy v celou). Těsně za českou hranicí u Brandova na Litvínovsku najdete areál Saigerhütte v Olbernhau, bývalé huti s vodním hamrem na měď, který je přístupný až do prosince od úterý do neděle od 9,30 do 16,00 hodin. 

Pokud zůstaneme na české straně, patří k nejoblíbenějším cínový důl Mauritius ze 16. století, který najdete nedaleko Abertam. Otevřeno je ještě do konce září denně od 10,00 do 18,00 hodin. Prohlídková štola Kryštof vás zavede do míst, kde pracovali horníci před stovkami let. Jen upozorňuji, že je dovolen vstup dětem až od 10 let. Vstupenka stojí 150 korun pro dospělé, 350 korun rodinná a dá se rezervovat předem on-line.

V Mikulově na Teplicku je otevřena štola Lehnschafter, bývalý stříbrný důl, kam je možné vyrazit s dětmi už od pěti let věku. Štola nabízí několik prohlídkových tras a otevřena je od středy do neděle s prohlídkami v 10, 12, 14 a 16 hodin. 

Nejdéle zpřístupněným důlním dílem je krupská štola Starý Martin. Najdete je při cestě z Krupky na Komáří Vížku (po silnici, nikoliv lanovkou). Otevřeno je celoročně, nyní do října dokonce každý den, a přístup mají děti od 5 let. Více se dozvíte zde. S těžbou cínu v Krušných horách se můžete seznámit také v muzeu v Krupce, které je pobočkou teplického regionálního muzea a sídlí v historické budově pod hradem Krupka. 

Na novější hornickou historii se zaměřuje Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech u Mostu. V autentickém prostředí skutečného uhelného dolu se můžete seznámit s hlubinnou těžbou, další část je pak věnována i rudnému dobývání. Otevírací dobu a informace o expozici najdete v našich destinacích, otevřeno je ještě v říjnu. 

Vojenská historie

Řada muzeí v Krušných horách se věnuje válečné historii tohoto území. V Kovářské je otevřeno muzeum, které připomíná leteckou bitvu, jež se odehrála nad horami 11. září 1944. Přístupné je o víkendech od 14,00 do 18,00 hodin. Ještě v září můžete vyrazit na zámek Červený Hrádek, kde je v zámecké jízdárně expozice věnovaná druhé světové válce, zejména letecké válce ve 40. letech. Vstupenky se prodávají v recepci a otevřeno je od úterý do neděle od 10,00 do 16,00 hodin. Více o zámku. Období před začátkem druhé světové války, tedy budování protiněmecké linie, připomíná Muzeum československého opevnění na Kočičáku, kam vede z Chomutova naučná stezka. Objekty je možné si prohlížet kdykoliv, příležitostně se zde konají ukázky a speciální komentované prohlídky, kdy jsou objekty otevřeny a „vyzbrojeny“. Informace o akcích získáte na webu www.kocicak.cz.

Přehled všech muzeí na obou stranách Krušných hor nabízí od letošního roku turistům publikace, kterou vydala Destinační agentura Krušné hory pod názvem Muzea Krušných hor. Vyzvednout si můžete v infocentrech v regionu nebo přímo v sídle agentury ve Valdštejnském zámku v Litvínově.

Foto: Krušnohorská expozice muzea v Mostě (foto Oblastní muzeum v Mostě), Muzeum Lesná, měděný hamr Olbernhau.