e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 13. až 15. srpna

publikováno: 11.8.2021, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend se můžete proběhnout nočním Mostem nebo nedělním Džbánskem, ochutnat med v Kadani, vidět parní experimenty v Postoloprtech, nebo malíře na Benediktu, pozorovat ptáky v Lenešicích… a samozřejmě vyrazit na poutě, festivaly a koncerty.

Medové odpoledne
Sladké ochutnávání pro milovníky medu, zábavu pro děti i zajímavé přednášky pro včelaře nabídne Medové odpoledne ve Františkánském klášteře v Kadani. Začíná v neděli 15. srpna od 13 hodin. Návštěvníci během dne uvidí novinku – termosolární úly, které byly letos poprvé testovány ve františkánských zahradách. Více v článku Medové odpoledne v kadaňském klášteře osladí neděli.

Den s párou
Parní show Jamese Watta je podtitul akce v zámecké zahradě v Postoloprtech. Pestrý program začne 14. srpna ve 13,00 hodin. Uvidíte modely amerických parních strojů, parní experiment, lokomobilu s flašinetem. Kromě toho akci doplní divadlo, tanečnice, ukázky práce se psy a na závěr od 18,00 hodin DJ. Vstup je zdarma.

Kostýmované prohlídky
Po Hradozámecké noci, kdy se návštěvníci zámku Stekník na Žatecku mohli setkat s významnými postavami doby osvícenství, přivítají návštěvníky znovu průvodci v kostýmech. Program s tématem Rok osvícenské šlechty se chystá na 14. srpna v odpoledních hodinách. Více v článku Kostýmované prohlídky se vrací na zámek Stekník.

Benefice pro Stebno
Ve Stebně na Podbořansku, obci poškozené červnovým tornádem, se koná benefiční koncert. Veškerý výtěžek bude věnován obci, vstupné je dobrovolné. Začátek v sobotu 14. srpna od 12,00 hodin. Uvádí a zpívá Klára Kolomazníková, účinkují Bořek Slzáček, Jitka Asterová a Petra Peterová s písničkami z muzikálu Mama Mia, dále František Barák, Full Time – Deepka a Perutě. Připraven je i doprovodný program pro děti, ohňostroj, ukázky hasičů.

Fesťáček pod hradbami
Na nádvoří hradu Hasištejn u obce Místo na Chomutovsku se v sobotu 14. srpna koná festival s kapelami Veget, Taxmeni, Album, Tsunami, Nepřátelé rytmu a Maruška je pryč. Začátek program v 17,00 hodin, vstupné 200 korun, studenti 100 korun, děti do 15 let zdarma.

Březenská pouť
Tři dny trvá program pouti v Březně na Chomutovsku, jedné z největších v regionu. Od 13. do 15. srpna nabídne množství koncertů, zábavy a atrakcí pro dětí. Vystoupí například Olga Lounová a uslyšíte písničky z muzikálu Mama Mia. Severočeské doly chystají v sobotu a neděli workshop s paleontology a exkurze do uhelného dolu. Podrobnosti už pro vás připravujeme.

Festpouť Poláky
Jubilejní desátý ročník oblíbeného festivalu začíná v Polákách u Nechranické přehrady v sobotu 14. srpna před polednem. Součástí zábavy je motorkářský sraz se spanilými jízdami, výstava historické vojenské techniky, hospodské soutěže, vyhlídkové lety vrtulníkem a také hudba, například Jakub Děkan, Tlustá Berta, Desmod a další. Vstup je zdarma, platí se jen za auto a motorku 50 a 40 korun.

Jiřetínská pouť
V Horním Jiřetíně slaví o víkendu pouť. Hlavní program se bude odehrávat v sobotu před kulturním domem, kde od 10,00 do 16,30 hodin uvidíte kejklíře, historické šermíře a hudební skupiny, dobové prodejce se stánky i rytířský turnaj. Zábava pak pokračuje koncerty kapel Zlej sen, Dalibora Jandy a Totálního nasazení. Hrát se bude také v areálu chovatelů a v kostele jsou připraveny netradiční prohlídky se živými sochami. Chybět nebudou ani kolotoče, letos poprvé u bývalého nádraží.

Ohřecká Osmička
Po měsíční pauze se turisté a běžci v neděli 15. srpna vrátí na trať seriálu Ohřecká Osmička. Šestá etapa Odstartuje ve tvrzi Divice na Lounsku a provede sportovce Džbánskem. Jde o nejdelší trasu letošního ročníku s délkou 8,7 km.  V 10.30 startují chodci a děti do 12 let, o půl hodiny později startuje běžecká soutěž. Přihlášky jsou k dispozici na https://www.dolnipoohri.cz/ohrecka-osmicka/.

Barevný Benedikt
Skupina regionálních malířů, kteří se pravidelně vrací do Mostu, bude opět týden tvořit na Benediktu. O víkendu se proto můžete přijít podívat na jejich práci do ateliéru rekreační areál Benedikt Most. Další informace nabídne dnešní článek.

Zámeckým parkem
Komentovaná prohlídka zámeckého parku s Františkem Kroupou se koná v Klášterci nad Ohří v neděli 15. srpna. Sraz je u kašny v 15,00 hodin, vstupenky v infocentru.

Nočním městem
V Mostě se můžete v sobotu 14. srpna proběhnout nočním městem. Závod Night Run startuje na 1. náměstí ve 20,30 hodin a trať pokračuje do parku Šibeníku a zpět na náměstí. Závodníky čekají dva pětikilometrové okruhy, nebudou chybět dětské závody a nezávodní Family Run a charitativní běh na 5 km. Startovné na místě 500 korun.

Pozorování ptáků
Exkurzi na jedno z nejvýznamnějších shromaždišť vodních ptáků v severozápadních Čechách, k rybníku v Lenešicích, s muzejním zoologem Mirkem Bažantem připravuje na sobotu 14. srpna lounské muzeum. K pozorování bude připraven stativový dalekohled s velkým zvětšením, ale pokud máte vlastní dalekohledy, určitě si je vezměte s sebou. Sraz v severní části rybniční soustavy zvané Nový Dvůr (50.3886225N, 13.7459433E) nedaleko autobusové zastávky Lenešice, Ovčín v 8,00 hodin.

Jáchymovské dožínky
I ve městě proslaveném uranem se dají slavit dožínky. Stane se tak v Jáchymově v sobotu 14. srpna v lázeňském parku. Už v 10,30 hodin se otevře rytířská stezka pro děti, součástí jsou soutěže o Nej krušnohorskou sekanou a volba lázeňského šviháka a jeho štramandy. Nechybí hudba, jarmark, workshop vzdušné akrobacie, občerstvení.

Hudba a festivaly
V neděli 15. srpna se na letní scéně Benedikt Most odehraje malý hudební festival. Od 14,00 hodin hrají DJ Roxtar, Nebe, Kapitán Demo, Horkýže Slíže, Beat Sisters, Lili Vilit, Sabina Ludányiová.
Country fest se koná ve Františkánském klášteře v Kadani. V zahradě vystoupí v sobotu 14. srpna od 14,00 hodin Nosáči, Naplech, Crissy, Country Beat a Rangers. Vstupné 150 Kč. 
V Bílině na Kyselce koncertuje v pátek 13. srpna od 19,00 hodin zpěvák Richard Müller.
Na Mírovém náměstí v Lounech se v sobotu 14. srpna koná celodenní Deja vu fest. Uslyšíte na něm Support Lesbiens, Sebastiana, Atmo Music, Slzu… Vstupné 290 korun.
Na letišti v Teplicích na scéně Runway Teplice zahrají v pátek 13. srpna od 19,00 hodin Monkey Business.
V Třebívlicích ve vinažství tentokrát koncertují: v pátek 13. srpna Michal Hrůza, v sobotu UDG.
V Oseku na koupališti v rámci Oseckého hudebního léta zahraje v pátek od 19,00 hodin kapela Bob a Bobci.
Vojta Kiďák Tomáško vystoupí v pátek od 19,00 hodin v klášterní zahradě v Žatci.
Zatančit si s Lounskou třináctkou můžete v neděli 15. srpna od 15,00 hodin v Pavilonu A lounského výstaviště.
Výběr z oper Mozarta, Rossiniho a Bizeta zazní v podání Severočeské filharmonie Teplice v Zahradním domě v Teplicích v sobotu 14,. srpna od 19,00 hodin.
Pocta moldavskému nádraží je podtitul alternativního festivalu na nádraží v Moldavě v Krušných horách Moll Dává Fest. Začíná 14. srpna ve 14,00 hodin a zahrají kapely složitých jmen. Doporučené vstupné 150 korun.

Foto: Marcel Špička, Destinační agentura Dolní Poohří