e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Březno na Chomutovsku bude celý víkend žít poutí

publikováno: 11.8.2021, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tři dny trvá program Březenské pouti, jedné z největších v regionu. Od 13. do 15. srpna nabídne množství koncertů, zábavy a atrakcí pro dětí. Severočeské doly chystají v sobotu a neděli exkurze do uhelného dolu a děti si budou moci vyzkoušet práci paleontologů, kteří hledají v dolech zkameněliny.

Program pouti v Březně na Chomutovsku začíná již v pátek v 17,30 hodin koncertem souboru Silentium 24 v kostele. V parku pak můžete slyšet revivalové skupiny Olympic a Elán.

Hlavní sobotní i nedělní program začne v 9,30 hodin kostýmovaným průvodem Březnem. V průběhu dne se pak na pódiu v parku budou střídat sokolníci, tanečnice, keltský rock, kejklíř, historičtí šermíři. V sobotu od 19,00 hodin uslyšíte písně z muzikálu Mama Mia a program zakončí ohňová show. V neděli od 15,00 hodin vystoupí Petr Martinák a od 17,00 hodin zazpívá Olga Lounová s kapelou.

Severočeské doly připravily u příležitosti Březenské pouti unikátní možnost podívat se do provozu dolu Nástup Tušimice. Exkurze budou začínat v sobotu i neděli od 11,00, 13,00 a 15,00 hodin. Zájemci o tuto cestu si vyzvednou jízdenku ve stánku Severočeských dolů přímo v areálu pouti. "Návštěvníci pojedou speciálním terénním autobusem s průvodcem, který jim poskytne podrobný výklad. Zastaví se u rýpadla a budou mít možnost se u něj vyfotit. Součástí programu je také zastávka na běžně nepřístupné vyhlídce u Málkova a seznámení se rekultivacemi," informoval tiskový mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.

Další atrakcí, určenou především dětem, bude workshop paleontologů z Národního muzea v Praze, který přiblíží jejich práci nejen v uhelném dole. Návštěvníci pouti si mohou vyzkoušet hledat zkameněliny v písku, odlévat sádrové odlitky fosílií nebo pracovat s vibrační jehlou, pomocí které se odkrývají z hornin otisky zkamenělých rostlin a živočichů. Zábavnou atrakcí bude možnost vcítit se do role právě narozeného pravěkého mláděte kopytníka, které se musí rychle naučit stát a běhat na svých vysokých nohách. Poslouží k tomu speciální skákací boty. Po oba dny se stánek paleontologů otevře v 10,00 hodin. 

V sobotu i v neděli samozřejmě nebudou na pouti chybět stánky a atrakce. Na děti čeká pirátská loď na rybníku či autodráha u základní školy. Můžete navštívit rytířský tábor nebo se proletět vrtulníkem.

V nedalekých Polákách u Nechranické přehrady se ve stejný termín koná pouťový festival, oblíbený mezi motorkáři. Pokud chcete stihnout tyto dvě regionální akce naráz, můžete využít kyvadlovou dopravu, která bude jezdit mezi Březnem a Poláky (přes Chbany) v sobotu 14. srpna. Jubilejní desátý ročník Festpouti v Polákách začíná před polednem. Součástí zábavy je motorkářský sraz se spanilými jízdami, výstava historické vojenské techniky, hospodské soutěže, vyhlídkové lety vrtulníkem a také hudba.

P.I.