e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V pondělí začne v Kadani vznikat včelařská galerie

publikováno: 11.8.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Sedm českých a německých řezbářů začne v pondělí 13. srpna tvořit v zahradách Františkánského kláštera v Kadani včelí úly zvané kláty. Od 16. do 18. srpna se přesune řezbářské sympozium na Mírové náměstí, kde se také bude konat poslední den slavnostní vernisáž s kulturním programem. Akci Včelařská galerie Krušných hor uzavře včelařské setkání s přednáškami a soutěží medů.

"Včelaření a předtím brtnictví má v Krušných horách dlouhou tradici po obou stranách hranice. Mezičlánkem mezi středověkým získáváním medu a moderním včelařením byly kláty - dřevěné špalky se stříškou a slaměné košnice. Kláty byly často umělecky pojaté," vysvětlují v Městském muzeu v Kadani.

Výsledkem řezbářského sympozia s názvem Včelařská galerie Krušných hor bude vytvoření sedmi uměleckých klátů, které poté budou sloužit svému účelu ve Františkánské zahradě. Včelařská galerie pod širým nebem bude doplněna o model dělitelného slaměného úlu, který vytvořil Johann Nepomuk Oettl, a pozorovacím úlem, který bude sloužit jako ukázka života v úlu pro veřejnost.

Sympozium bude probíhat od 13. do 15. srpna ve Františkánských zahradách, poté se přesune na Mírové náměstí, které jej bude hostit od 16. do 18. srpna. Poslední den proběhne od 17,00 hodin na náměstí také slavnostní vernisáž s kulturním programem. Následovat bude 19. srpna od 14,00 hodin včelařské setkání, které nabídne sérii přednášek o včelařství. První z přednášek se bude věnovat historické osobnosti oboru včelařství Johannu Nepomuku Oettlovi, druhá apiterapii a třetí vás zasvětí do včelaření. Během přednášek ochutnávka regionálních medů spojená se soutěží o Oettlovu cenu za nejlepší med Kadaňska.

Ilustrační foto: Pixabay.com.