e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hrad Rýzmburk budou opravovat dobrovolníci z celého světa

publikováno: 11.8.2017, kategorie: Památky, autor: Lucie Horáková

Sdílet: facebook twitter google+

Hrad Rýzmburk se ve dnech 13. až 26. srpna stane dějištěm mezinárodního dobrovolnického projektu, tzv. workcampu. Dvoutýdenní akce, jejíž iniciátorem je město Osek, se po úspěšné loňské spolupráci s neziskovou organizací INEX - Sdružení dobrovolných aktivit bude konat již podruhé. Hrad Rýzmburk získalo město teprve před třemi lety a chce památku, která je nyní spíše zříceninou, uvést do lepšího stavu. 

Historický význam Rýzmburku je nepochybný: "Hrad byl založen již ve 13. století a rozloha zastavěné plochy byla původně větší, než je tomu u Karlštejna," říká Ing. Benda, který se jako stavební inženýr místního úřadu o opravy stará. Cílem letošního worcampu je obnovit přístupovou stezku k hradu, opravit a očistit hradní zdivo, ořezat nálety a též sekundovat archeologům při jejich práci. 

Renovační dobrovolnický projekt letos přilákal dobrovolníky z Německa, Běloruska, Srbska, Ruska, Francie, Itálie, Španělska, Japonska a také Česka. Za svoji práci dostanou ubytování, stravu a spoustu nových zážitků, zkušeností a výklad o historii hradu. Ve volném čase se pak skupina dobrovolníků z celého světa může těšit i na tradiční Oseckou pouť, návštěvu cisterciáckého kláštera a výlety do okolí hradu. "Workcampů se účastníme již po několikáté i v roli vedoucích a letos nás přilákala právě renovační práce na hradě Rýzmburk a krušnohorská oblast, kterou ještě nemáme dobře prozkoumanou," uvádí vedoucí workcampu Lucie a Dominik původem z Olomouce a Frýdku-Místku. 

Foto: Miroslav Rada, Sdružení za záchranu hradu Rýzmburk.

Více o historii hradu a přístupu k němu se dozvíte v rubrice Kultura, sport, turistika