e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Návštěvníci Czech Truck Prix mohou zachraňovat lidské životy

publikováno: 11.8.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Prožitek z adrenalinových soubojů na dráze a jedinečné atmosféry v paddocku i ochozech mohou letos diváci nejnavštěvovanějšího podniku na mosteckém autodrom – evropského šampionátu tahačů Czech Truck Prix – obohatit o dobrý pocit z nabídky nezištné pomoci. V rámci kampaně Jedu na dřeň! se totiž každý návštěvník ve věku od 18 do 35 let se může na místě přihlásit do registru potenciálních dárců kostní dřeně, a přispět tak k záchraně lidského života.

„Jsme rádi, že podporou tohoto projektu můžeme oslovit nové potenciální dárce kostní dřeně. Kaž­dý zachráněný život je pro nás velkým vítězstvím, a proto i náš tým Jede na dřeň,“ vysvětlil účast v kampani předseda Svazu rally Autoklubu ČR Tomáš Kunc.

Už v loňském roce fanoušci motoristického sportu prokázali, že osud pacientů s onkologickým onemocněním jim není lhostejný. Na Barum Czech Rally Zlín se organizátorům kampaně Jedu na dřeň! podařilo získat 571 nových mužů a žen do registru. „Věříme, že návštěvníci Czech Truck Prix o prvním zářijovém víkendu budou následovat jejich příkladu. A co víc. Vzhledem k oblíbenosti závodů truckerů, na něž se do areálu mosteckého autodromu sjíždějí každým rokem desetitisíce příznivců těžkotonážních strojů a jejich pilotů, očekáváme ještě mnohem lepší výsledek,“ uvedl Jan Čada ze společnosti Reklamní inženýři, která je autorem projektu.

Zatímco v sousedním Německu evidují v registru dárců kostní dřeně pět milionů mužů a žen, což je šest procent populace, u nás je to jen 0,5 procenta všech obyvatel. „Dlouhodobým cílem naší kampaně je proto dosáhnout v horizontu pěti let zdvojnásobení počtu potenciálních dárců dřeně. Tím by se možnost zachránit život pacientům trpícím akutní leukémií výrazně zlepšila,“ upřesnil Čada.

Připomněl, že každý rok v České republice lékaři odhalí přes 1 100 případů leukémie, tedy více než tři denně. Každý čtvrtý pacient přitom správného dárce nenajde. „Častým argumentem lidí, kteří váhají se vstupem do registru, je údajná bolest, která odběr provází. Ale z 571 nováčků z loňska bolest necítil nikdo. Skutečně jsou potřeba jen dva mililitry krve a celá procedura trvá maximálně pět minut,“ doplnil Čada.

Evropský šampionát okruhových tahačů FIA European Truck Racing Championship se pod názvem Czech Truck Prix pojede o víkendu 2. až 4. září na mosteckém autodromu už počtyřiadvacáté. K největším favoritům na titul v letošním ročníku patří domácí Adam Lacko z týmu Buggyra Racing a Němec Jochen Hahn z týmu Reinert Adventure. Průběžně vedoucího Lacka dělí v současné době od druhého Hahna jeden jediný bod. Závodní víkend nabídne tradičně i bohatý doprovodný program se spoustou atrakcí, chybět nebude ani ukázka akrobatického létání.