e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 13. až 15. srpna

publikováno: 11.8.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Polovina srpna nabídne zajímavý program pro celou rodinu. Milovníky železnice nadchnou historické jízdy na Moldavu, pro menší jsou tu jízdy pohádkovým zooparkem, po celý víkend se konají slavnosti v Lounech a Úštěk ožije jarmarkem. Na Lounsku se navíc koná velký hudební festival s řadou hvězd.

Malířské sympozium
Podruhé se v areálu Benedikt v Mostě uskuteční malířské sympozium. Začíná 11. srpna a potrvá do 18. srpna. V průběhu sympozia máte možnost pozorovat při práci známé výtvarníky a umělce, např. M. Doležala, R. Křelinu, S. Prchlíkovou, J. Zedníka, J. Šorma, K. Vincenta a další. Setkání umělců vyvrcholí aukcí obrazů zhotovených během tohoto sympozia, ale i obrazů, které výtvarníci při této příležitosti přivezou. Aukce začne ve středu 18. srpna od 17,00 hodin. Součástí  bude také hudební kulturní program, zahájený ve 14,00 hodin.  Jako pohoštění  bude připravené pečené selátko.

Blues na hradě
Benefiční koncert Dynamo Blues Party se uskuteční na Horním hradě 14. srpna od 18,00 hodin. Většinu repertoáru této kapely tvoří skladby Jimmiho Hendrixe, Cream, Rolling Stones a bluesových klasiků. Celý výtěžek akce jde na obnovu historické památky Horního hradu.

Oslavy na trati
V neděli 15. srpna se konají oslavy 125. výročí dnes již zaniklé společné železniční tratě Most - Moldava - Holzhau - Freiberg - Nossen. Na německé i české straně hranic pojedou proto historické parní vlaky. Ten český vyjede v 10,00 hodin z Mostu, v 10,15 z Litvínova a 10,31 z Oseka, dále přes Dubí až na Moldavu v Krušných horách. Tam je připraven doprovodný program, vystoupí například Divadelní společnost Panoptikum Maxe Fische a uvidíte výstavu historických motocyklů a další techniky. Z Moldavy je možné využít autobus do německého Holzhau a k Raichenabergu, kde jsou připraveny také oslavy.

Pohádkové safari
Jako každé prázdniny vyjede i letos Podkrušnohorským zooparkem v Chomutově plným pohádkových bytostí noční safari. Jízdy se kontají tento a příští víkend od 19,00 do 23,30 hodin. Podrobnosti se dozvíte v rubrice Volný čas.

Prohlídka kostela
Den otevřených dveří v kostele ve Volyni u Výsluní v Krušných horách se koná opět tuto sobotu 14. srpna od 10.00 do 16.00 hodin. Kromě prohlídky téměř rozpadlého kostela s možností výkladu bude ke zhlédnutí i výstava o Krušných horách Krušné hory - krajina česko-německá. Prohlídky organizuje Sdružení přátel kostela sv. Petra a Pavla ve Volyni, které vzniklo na podzim roku 2007 jako dobrovolný spolek lidí, jimž nebyl lhostejný stav, v jakém se ocitl kostelík. Další možnost budete mít 11. září.

Pohádky pro děti
O perníkové chaloupce se bude vyprávět v zahradě Františkánského kláštera v Kadani, a to v neděli 15. 8. od 16,00 hodin. Zahraje Divadlo Cirkus Žebřík.

Jarmark
Malebné město Úštěk na Litoměřicku zve k tradičnímu jarmarku, který se koná v sobotu 14. srpna od 9,00 hodin až do večera. Návštěvníky čeká třináct různých míst, kde se bude konat program, v němž vystoupí na 200 účinkujících – herců, kejklířů, hudebníků, řemeslníků, šermířů, ohněstrojců... Otevřeno bude dobové tržiště, pro děti je otevřen pohádkový svět se soutěžemi a čertovská sklepení. V 19,00 hodin začíná večerní historická podívaná, kterou zahájí příběh Romea a Julie a zakončí ve 22,00 hodin ohňostroj Magistra Kelleyho. Vstupné na celý den je 50 a 20 Kč.

Večerní prohlídky
V sobotu 14. srpna se konají večerní prohlídky na zámku Ploskovice na Litoměřicku. Oživené prohlídky přehlídky představí něco z historie panství ploskovického, účinkuje Divadlo Kapsa Andělská Hora. Začátek je v 18,00 hodin.  Doporučujeme rezervaci na telefonu 416 749 092.
Další večerní prohlídky zámku se uskuteční 13. srpna v Klášterci nad Ohří. Návštěvníky čeká netradiční prohlídka Muzea českého porcelánu při umělém osvětlení, s průvodkyněmi v dobových kostýmech. Prohlídky se uskuteční v 19,00 a ve 20,00 hodin. Nutné rezervovat předem na tel. 474 375 436.

My z Mostu umíme
V pátek 13. srpna se uskuteční již 2. ročník benefiční akce – přehlídka mosteckých umělců, na podporu Vtelenského kostela. Program se odehrává v amfiteátru na Benediktu v Mostě. Ve 14,00 hodin začínají workshopy, kde si můžete zkusit barmanské umění, břišní tance nebo skákací boty. Od 17,00 hodin je připraven program, ve kterém vystoupí Lucie Suchanová (břišní tance), DC Phoenix (disko dance).  Zazpívají nám Lukáš Koranda a Míša Sejnová, David Krátký a Tereza Kuželková, Petra Barešová a Tereza Novotná. Na housle a kytaru zahraje Pavel Stránský a Jana Mezkařová. Dále se můžete těšit na Jazzové trio Jakuba Staňka, mažoretky z domova důchodců, kapelu Péti Sattlera, Sandry Kovaříkové, Evy Pomahačové a Honzy Höniga,  rapery, barmanskou show skupiny Fleir Spirit, ohnivou show IBH a další.

Rockové léto
Žatecké kulturní léto pokračuje rockovými koncerty v sobotu 14. srpna od 17,00 hodin. Na náměstí Svobody v Žatci zahrají Diagnóza 300 (Chomutov), Nová Scéna (Žatec) a 3&Pool (Libočany).
V sobotu 14. srpna od 19,00 hodin hostí podium u kina Lípa v Duchově skupinu  Kabát revival Hradec Králové.

Festival na letišti
Na letišti Panenský Týnec u Loun se od čtvrtka do soboty koná velký hudební festival s řadou domácích i zahraničních hvězd, například Kasabian, Richard Müller nebo Röyksopp, z těch českých Čechomor, Buty, Sunshine, Monkey Bussiness, Krucipüsk, Wohnout. Vstupenka na celý festival stojí 880 do 2500 Kč. Čtvrteční program je zdarma a začíná ve tři dopoledne. V pátek i sobotu se bude hrát od 13,00 hodin. Kromě hudby jsou připraveny různé worshopy, adrenalinové zážitky, autorské čtení, divadelní vystoupení včetně například inscenace Strange Love Činoherního studia v Ústí nad Labem i program pro děti. Více o festivalu na webu http://www.openairfestival.cz/

Lounské vábení
Město Louny připravilo letní slavnost, která se bude konat od 13. do 15. srpna na mnoha místech města. V pátek od 18,00 hodin uvidíte bubenickou show, po deváté hodině vyjde z Mírového náměstí lampionový průvod, který zakončí ohňostroj u řeky Ohře a od 22,30 hodin zahraje skupina Kryštof. V sobotu začne program už v poledne, na náměstí bude hrát řada skupin různých žánrů, u Vrchlického divadla vyroste rocková scéna a na výstavišti folk a country scéna. Od 13,00 hodin se na řece Ohři konají tradiční závody dračích lodí. Od 20,00 hodin se koná oslava řeky Ohře, opět s lampiony, tenotkrát na vodě. Program zakončí v neděli rybářské závody, turistický pochod a cyklovýlet či streetbasketbalový turnaj. Od 17,00 hodin uvidíte na výstavišti divadelní hru o událostek roku 1813 a od 21,00 hodin budou v parku T.G.M. Vyspouštěny tzv. Nebeské lucerny. Celý program najdete na webu http://www.lounskevabeni.cz/.