e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Smetanovo trio přiveze Beethovenův festival do kláštereckého zámku

publikováno: 11.6.2022, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Pravidelnou zastávkou Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena je zámek v Klášterci nad Ohří. Jeho sálem bude tentokrát znít hudba v podání klavíru, housle a violoncella. Právě v takovém složení dorazí v pátek 17. června jeden z nejprestižnějších českých souborů, Smetanovo trio.

Historie Smetanova tria je dlouhá bezmála 90 let. Založil ho legendární český klavírista Josef Páleníček a toto jméno nadále zůstává v další generaci součástí souboru. I dnešní členové Smetanova tria, všichni tři významní čeští sólisté, dokazují, že základním předpokladem úspěchu každého kvalitního tria je dokonalá sólistická vybavenost hráčů. Trio je pravidelným hostem významných festivalů jako Pražské jaro, Janáčkův máj, Moravský podzim a hostuje v zahraničí na festivalech i s renomovanými symfonickými orchestry.

V současné době koncertuje trio ve složení Jitka Čechová - klavír, Jan Talich - housle a Jan Páleníček - violoncello. V průběhu pátečního večera posluchači na zámku uslyší díla Ludwiga van Beethovena, Dmitrije Šostakoviče a Antonína Dvořáka.

Koncert v zámku v Klášterci nad Ohří začíná v pátek v 19,00 hodin. Vstupenky v ceně 160 korun (děti, senioři a abonenti polovinu) jsou k dispozici v pokladně zámku.

V neděli 18. června můžete navštívit festivalový koncert v oseckém klášteře, o němž píšeme ve Speciálu Beethovenův festival 2022. Následující týden vstoupí Hudební festival Ludwiga van Beethovena do svého závěrečného týdne.