e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ze sběrny odpadů v Jirkově je opět synagoga

publikováno: 11.6.2021, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Městu Jirkov se podařilo zrekonstruovat chátrající synagogu, která byla od druhé světové války skladištěm a sběrnou druhotných surovin. Vzniklo v ní kulturní a společenské centrum se zahradou. Slavnostně se otevřela tento týden.

Klasicistní židovská modlitebna v dnešní v ulici 5. května byla postavena v polovině 19. století. Při Křišťálové noci sice unikla zničení, ale svému účelu už nesloužila. Nejprve z ní byl sklad a poté se v areálu provozovala sběrna odpadů. Město budovu koupilo v dezolátním stavu před pěti lety. „Ráz i symboliku někdejší synagogy jsme se snažili při celkové opravě budovy alespoň zčásti zachovat,“ vysvětlila starostka Darina Kováčová. „Při stavebních úpravách jsme budově vtiskli i další prvky, které tu, doufejme, zůstanou už napořád - pro budoucí generace. Jde například o nově vyrobenou vitráž s židovskou hvězdou vsazenou do kulatého okna, jeden velký stylový lustr, přidané půlkulaté okno k většímu prosvětlení vnitřku stavby a podobně," dodává. Samotné práce už sice skončily vloni, ale slavnostnímu otevření bránila protikoronavirová opatření.

Nyní bude synagoga sloužil ke kulturním a společenským akcím a využívat se bude i přilehlá zahrada s venkovním pódiem. Město plánuje, že se bude pořádat koncerty, výstavy, autorská čtení i společenské akce. 

Foto: Město Jirkov.