e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Galerie Kryt připomíná osudy Milady Horákové

publikováno: 11.6.2020, kategorie: Výstavy, autor: Lenka Fricová

Sdílet: facebook twitter google+

V červnu si připomímáme 70. výročí vykonstruovaného procesu se skupinou Milady Horákové. Na toto neblahé výročí upozorňuje klášterecká galerie Kryt, kde je otevřena výstava s názvem Nepřemožená, která vznikla pod taktovkou organizace Člověk v tísni v rámci projektu Příběhy bezpráví.

Galerie v průběhu června představuje kreslený příběh o životních osudech Milady Horákové, který byl poprvé publikován v USA v roce 1951. První české vydání vyšlo v rámci projektu Příběhy bezpráví v červnu 2010 a od tohoto roku je také připraveno jako putovní výstava.

„Svůj trest nesu odevzdaně. Před soudem svého svědomí jsem obstála,“ napsala Milada Horáková v posledním dopise, který dokončila hodinu a půl před svou popravou. Poprava Milady Horákové, české právničky, političky a bojovnice za práva žen, následovala po komunistickou stranou vykonstruované procesu, ve kterém byla obviněna z velezrady a vyzvědačství.

Šlo o vykonstruovaný politický proces s Miladou Horákovou a dalšími 12 lidmi. Lidmi z kultury a politiky, kteří měli společného jmenovatele, a tím byla první republika. Proces probíhal na přelomu května a června 1950 a šlo o první velký politický proces u nás, ačkoliv nebyl první a bohužel ani poslední. Vzorem mu byly politické čistky v SSSR ve 30. letech 20. století a probíhaly na přímý příkaz československého prezidenta Klementa Gottwalda. Měl svůj pevně daný scénář, podle kterého byli obžalovaní nuceni „hrát“ své předem připravené role. O rozsudku bylo předem rozhodnuto a jinde, než v soudní síni…

Výstava bude přístupná denně včetně víkendů od 8,30 do 17,00 hodin do konce června.