e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Dubí bude celé léto vystavovat designér Maxim Velčovský

publikováno: 11.6.2018, kategorie: Výstavy, autor: Jana Zajoncová

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 12. června v 17,00 začne v dubském Domě porcelánu s modrou krví výstava jedné z nejvýraznějších osobností současného designu, Maxim Velčovský. Představí především jeho ranou tvorbu ve studiu Qubus - originální porcelánové artefakty, které se staly ikonami moderního designu. Výstava potrvá až do konce prázdnin.

Český designér a pedagog na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, Maxim Velčovský (*1976), se ve své tvorbě věnuje návrhům ze skla a porcelánu. V roce 2002, po úspěšném absolvování Ateliéru keramiky a porcelánu profesora Václava Šeráka na VŠUP v Praze, založil společně s Jakubem Berdychem designové studio Qubus. Za svou tvorbu byl několikrát oceněn a v roce 2007 získal cenu Czech Grand Design jako designér roku. Od roku 2011 vede Ateliér keramiky a porcelánu na VŠUP v Praze a zároveň působí jako umělecký ředitel společnosti Lasvit.

Výstava v Domě porcelánu s modrou krví představí zvláště Velčovského ranou tvorbu pro studio Qubus. Tato série objektů vznikla už jako jeho diplomová práce na VŠUP a dodnes patří k jeho nejznámějším realizacím. Ať už to byla mísa ve tvaru České republiky jako plnohodnotná alternativa nevkusných suvenýrů, v porcelánu odlitý plastový kelímek nebo tzv. Cola cup a v neposlední řadě ikonická porcelánová holínka coby váza na květiny, Velčovský vždy dává všedním věcem denní potřeby významový přesah. Reflektuje současné i minulé ikony konzumního způsobu života nebo oživuje pozapomenuté symboly předrevolučního období (trabant, matrjoška, cibulák). Obyčejné věci převádí do trvalých a ušlechtilých materiálů, jako je sklo a porcelán a vtiskne jim punc výjimečnosti. Daří se mu tak postihnout proměnu fenoménu porcelánu a jeho kultury na počátku 21. stolení. Není proto divu, že jeho práci najdeme v řadě muzejních i soukromých sbírek, mezi něž patří Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Moravská galerie v Brně, Viktoriino a Albertovo muzeum v Londýně, Nová Pinakotéka v Mnichově nebo muzeum designu Mudac ve švýcarském Lausanne.

Výstava Maxima Velčovského v Dubí potrvá až do 31. srpna tohoto roku. Otevřeno je ve všední dny od 8,00 do 17,00 hodin, v sobotu do 14,00 hodin, neděle a svátky zavřeno.