e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend: 13. až 15. června

publikováno: 11.6.2014, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na dvě desítky zajímavých akcí jsme pro vás našli tento víkend. Vyrazit si můžete do zámeckých zahrad na netradiční prohlídky. Sportovní příznivci mohou zkusit marathon v Jirkově nebo běh přes doly, adrenalin poskytnou také závody trucků. Gurmány pozveme na vinařskou přehlídku, pivní slavnosti nebo ochutnávku exotických jídel na Červeném hrádku.

Den hudby
Letňák 2014 aneb Den hudby je název festivalu v letním kině v Klášterci nad Ohří, který se koná 14. června od 14,00 hodin. Představí se především regionální uskupení: Komorní soubor Nobile (Kadaň), Taneční obor ZUŠ Klášterec nad Ohří pod vedením Zory Breczkove a Oliny Ratajové, J.E.S., Full Time, Trepifalxl. Na závěr v půl deváté vystoupí kapela Krucipusk a od půl jedenácté Lety Mimo. Od půlnoci do dvou vše uzavře eLKa (Revolta records).

Muzeum čertů
V sobotu 14. a v neděli 15. června od 10,00 do 16:,0 hodin vás v Úštěku v Muzeu čertů svým rejem přivítají živí čerti v podání herců souboru HRAjeto z Nového Boru. Těšit se můžete na tradiční návštěvu Muzea čertů a samozřejmě na audienci u jeho Exelence Lucifera v pekelných sklepích. A pokud navíc přijedete  s veselou písničkou, nejlépe o čertech, možná získáte od čertů i malý dárek. Muzeum je otevřeno v období květen až září, od úterý do neděle od 10,00 do 16,00 hodin.

Pivní slavnosti
První společný českoněmecký bierfest nebo-li pivní slavnosti pořádá souměstí Vejprty – Baerenstein v Krušných horách. Program se koná v sobotu 14. června a začíná ve 14,00 hodin společným narážením sudů. Během odpoledne zahraje dechovka, pro děti je připraven animační program, a od 21,00 hodin uslyšíte kapelu Smokie revival. Od 10,00 hodin budou otevřeny stánky s mnoha druhy piva a kulinářskými pochoutkami.

Noční prohlídka
Na Noční prohlídku hradu a zámku Hauenštejna (Horního hradu) můžete vyrazit v sobotu 14. června ve 21,00 hodin. Můžete těšit na historické mystifikace, přecházející místy až v otevřené lži, nejoblíbenějšího hornohradského průvodce Viktora Braunreitera, své hrůzostrašné souboje vám předvede dvorní garda, Spolek šermířů Savioli, a teplo pro případné zahřátí vám poskytnou členové Ohnivého divadla Ignis. Více o průběhu Noční prohlídky najdete na webu www.hornihrad.cz.

Víkend otevřených zahrad
Po celé republice se o víkendu otevřou zahrady a parky, aby předvedly návštěvníkům své zajímavosti. Vybrali jsme pár tipy na severu Čech.
Jaké to je projet se zámeckou zahradou v kočáře jako hraběcí rodina? To zjistíte na netradičních komentovanýchprohlídkách parku v Libochovicích v sobotu 14. června. Po celý den budou  probíhat komentované prohlídky zámeckého parku, projížďky v kočáře. Otevřen bude i zámecký skleník s výstavou kaktusů a sukulentů. Rezervujte si prohlídku na tel.: 416 591 443. Začátek v 10,00 hodin.
Komentovanou procházku zámeckým parkem pořádá také zámek Krásný Dvůr na Podbořansku. Vychází v sobotu ve 14,00 hodin z nádvoří zámku. Navštívíte Panův templ, Gloriet nad Velkým rybníkem, Obelisk, Novogotický templ, Čínský pavilon a Goethův pavilon. Při troše štěstí potkáte a ucítíte neviditelného démona českých zámeckých parků – páchníka hnědého (Osmoderma eremita), velmi vzácného brouka, jehož larvy obývají dutiny listnatých stromů.Celková délka trasy 5 km, odhadovaný čas procházky je 150 minut.
Zámek Stekník připravil na sobotu i neděli prohlídku zámecké italské terasovité zahrady s kvetoucími růžemi, po oba dny od 9,00 – 16,00 hodin.
Další nabídku otevřených zahrad získáte na webu www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Jezerní běh
Koho lákají netradiční sportovní zážitky, měl by se vydat v sobotu 14. června do Duchcova na Jezerní běh. Běžecký závod a pochod totiž prochází měnící se krajinou dolů a výsypek. Více se o akci dozvíte v článku Jezerní běh tentokrát kolem dolů u Duchcova

Jirkovský crosmaraton
Další sportovní příležitostí je crossmarathon v Jirkově, který se běží 14. června v Jirkově.  Maratonská dlouhá 42 km vede terénem okolo Jirkova a je možné se jí zúčastnit během, pochodem i na kole. Prezence bude na 2. ZŠ ve Studentské ulici, pěší od 7,00 do 7,30 hodin běžci a cyklisté od 7,30 do 8,40 hodin. Slavnostní zahájení proběhne v 9,00 hodin.

Trucktrialové závody
Další letošní závod Otevřeného mistrovství ČR v Truck trialu se uskuteční v lomu u obce Mikulovice, která se nachází mezi Kadaní a Kláštercem nad Ohří. V pořadí třetí letošní závod se koná o víkendu 14. a 15. června. Těšit se můžete na ukázky dovednosti řidičů nákladních vozidel, jezdících v terénu a rozdělených do několika kategorií. Podrobnosti se dozvíte v článku Karla Fialy

Zámek v květech
Květinová výstava připravená ve spolupráci se zahradnickou školou v Libverdě ozdobí o víkendu zámek Velké Březno u Ústí nad Labem. Prohlídky se budou konat každou hodinu v sobotu a neděli od 10,00 hodin.

Roudnický košt
První ročník Roudnického koštu – vinařské přehlídky se koná v prostorách lobkowiczkého zámku v Roudnici nad Labem. Výstava a ochutnávky vín probíhají v sobotu 14. června od 10,00 do 18,00 hodin v interiérech zámku, návštěvníci mohou hlasovat o nejlepší víno. Od 14,00 do 19,00 hodin budou probíhat selské slavnosti na nádvoří zámku, vystoupí například Václav Neckář, Jiří Krampol a další, program bude připraven také pro děti.

Kelleyho den
Město si Most si po roce opět připomíná svého slavného věžně – mága Edwarda Kelleyho. Slavnosti na hradě Hněvín nabídnou historický, tajuplný i zábavný program pro celou rodinu. Těšit se můžete na inscenovaný útěk Kelleyho, divadla, rytíře a šermíře... Více se dočtete v naším článku.

Zlouňáček
Malý bratr hudebního festivalu Zlounfest určený pro malé i velké se koná v Rané u Loun v sobotu 14. června. Začíná krátce po poledni a nabídne vystoupení The Tap Tap orchestra, Báru Zemanovou, Lety mimo i divadlo. Více v programu v našem článku

Hasičské oslavy
Dobrovolní hasiči jsou prakticky nedílnou součástí každé větší obce. A pracují také v Dobroměřicích na Lounsku, kde zdejší sbor dobrovolných hasičů letošního roku slaví 120 let od svého založení. Den D je naplánován na sobotu 14. června 2014, kdy bude slavnostním průvodem obcí zahájen celodenní program oslav. 

Zahradní slavnost
Zahradní slavnost v areálu Psychiatrické léčebny Petrohrad se koná v sobotu 14. června od 10,00 hodin. Vystoupí mažoretky, uslyšíte Jazz Revue, Ponožky pana Semtamťuka, Pavla Dobeše, Abba stars Revival, Petra Koláře s kapelou a další. Vystoupí také divadlo, uvidíte železniční modely, pro děti jsou připraveny jízdy na koních, výstava aut, střelba z luku a kuše a další.

Cestovatelský den
Zámek Červený hrádek u Jirkova připravil sobotní program pro všechny, které lákají dálky. Uslyšíte přednášky, uvidíte výstavy, poslechnete si hudbu a ochutnáte cizokrajná jídla. Více se dozvíte v dnešním článku Cestovatelský den na zámku vyplní hudba, besedy i cizokrajná ochutnávka.

Hasiči na zámku
Jak náročný mají trénink hasiči se můžete přesvědčit v sobotu 14. června v Klášterci nad Ohří. V rámci hasičského víceboje TFA mají od 10,00 hodin naplánovaný výstup na zámeckou věž, v plné zbroji.