e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Cestovatelský den na zámku vyplní hudba, besedy i cizokrajná ochutnávka

publikováno: 11.6.2014, kategorie: Sport, autor: Luboš Vrabec

Sdílet: facebook twitter google+

Atmosféra exotických dálek prodchne v sobotu 14. června zámek Červený hrádek u Jirkova. Cestovatelé jako Dan Pribáň, Martin Šíl nebo Topí Pigula tu budou vyprávět o svých zážitcích z expedic, vystoupí etno kapely Švihadlo a Marimbamama a chybět nebude ani ochutnávka cizokrajných specialit nebo soutěž o outdoorové oblečení. Akce CEST FEST na zámku začíná ve 14,00 hodin.

Festival na nádvoří zámku zahájí pražská formace Marimbamama se svým pojetím world music. „Na nádvoří pak proběhnou všechna hudební vystoupení, ať už to bude legendární Švihadlo, nebo hlavní hvězda, americká zpěvačka Shayna Steele v doprovodu jazzového kvarteta,“ doplnil cestovatel a také jeden z organizátorů Cest Festu Martin Šíl.

Důležitou součástí akce budou besedy s cestovateli. V 16,00 hodin vystoupí Dan Pribáň, který s partou kamarádů ve dvou trabantech, malém fiatu a jawou 250 procestoval celou jižní Ameriku. „Pět Čechů, dva Poláci a jeden Slovák, 21 124 kilometrů tím nejtěžším a nejkrásnějším, co může Jižní Amerika nabídnout,“ přibližuje Šíl.

Topí Pigula bude vzpomínat na své cesty po Srí Lance. Přemysl Rabas pohovoří o jednom nepříjemném tématu – pytláctví v jižní Africe, které v posledních letech nabylo obřích rozměrů. Martin Šíl zase navštívil Křováckou obrazárnu v severozápadní Namibii, kde je ve vyprahlé poušti pět tisíc skalních rytin. „Rytiny nebyly jen rituálními nástroji, ale i učební pomůckou nebo mapou. Dozvíte se některé zajímavosti ze života malého křováckého národa,“ zve sám cestovatel.

Po celou dobu akce bude k dispozici ochutnávka cizokrajných specialit. Součástí je i soutěž o outdoorové oblečení. Cest Fest začíná na Červeném hrádku ve 14,00 hodin, poslední vystoupení je naplánováno na 20,00 hodin. Vstupné je 150 korun, děti zaplatí 50 korun.