e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Manželství po italsku zpátky na jevišti

publikováno: 11.6.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Lucie Rychecká

Sdílet: facebook twitter google+

Tragikomedie Filumena Marturano je příběh o žárlivosti a lásce, který proslavila jeho filmová adaptace pod názvem Manželství po italsku se Sophií Loren a Marcellem Mastroiannim. Jeden z vrcholů italské dramatické tvorby uvede chomutovské městské divadlo ve čtvrtek 20. června. V hlavních  rolích se představí Simona Stašová a Svatopluk Skopal.

Hra patřící k tomu nejlepšímu z italské dramatické tvorby, tragikomedie o lásce, žárlivosti, o výjimečné (anebo typické?) italské ženě – matce a o tom, co všechno podstoupí pro zabezpečení rodiny. Její autor, italský herec a dramatik Eduardo De Filippo, ji napsal krátce po druhé světové válce a slavil s ní doma velké úspěchy. Mezinárodní proslulost Filumeně přineslo její převedení na filmové plátno v roce 1964 s titulem Manželství po italsku, v němž se hlavních rolí zhostil hvězdný pár Sophia Loren a Marcello Mastroianni.

Filumenu a její záletný protějšek Domenica v české jevištní podobě, která měla premiéru vloni na podzim v divadle ABC, ztvárnili Simona Stašová a Svatopluk Skopal. Stašová má mimochodem za sebou manželství s Italem, které podle jejích vzpomínek bylo občas podobně bouřlivé, takže hra má pro ni jistou míru autenticity. Sama o ní řekla: „Ve Filumeně se prolíná komedie s dramatem a to je to, co mě na divadle a vlastně i na životě baví. Smích přes slzy. Jsou tam kouzelné situace, hluboká dojetí i srandy kopec, tak jak to má na jevišti i v životě být.“

V Chomutově můžete toto „manželství po italsku“ vidět ve čtvrtek 20. června v městském divadle. A podle ohlasů jsou zejména výkony obou protagonistů opravdovým hereckým koncertem.