e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na výstavě Doba králů a císařů si děti vyzkouší stavitelské dovednosti

publikováno: 11.5.2016, kategorie: Výstavy, autor: Daniel Vágner

Sdílet: facebook twitter google+

Dalším příspěvkem k výročí narození Karla IV. v Ústeckém kraji je výstava s názvem Doba králů a císařů v prostorách zámku Krásné Březno v Ústí nad Labem. Nabídne seznámení s architekturou hradů, klášterů a kostelů lucemburské éry. Děti si na výstavě vyzkouší středověké stavitelské umění.

Podtitul Lucemburské architektonické dědictví severozápadních Čech dává tušit, že máte jedinečnou možnost na jednom místě se seznámit s kulturním dědictvím, které zde vzniklo za vlády lucemburské dynastie. V mnoha případech jde o architekturu pro běžné návštěvníky obtížně dostupnou. Návštěvníci se seznámí blíže s architekturou nejvýznamnějších hradů, klášterů a kostelů, samostatným tématem jsou nástěnné malby. V samostatném bloku se představuje část dnes zaniklého kláštera v Panenském Týnci. Konkrétně jde o jižní portál klášterního kostela, zdokumentovaný pomocí moderních technik a představený prostřednictvím interaktivního 3D modelu a působivého filmu.

Především děti mají možnost vyzkoušet si stavitelské dovednosti při sestavování modelů valené a křížové klenby, pomocí nichž mají možnost osvojit si základní principy středověkého stavitelství jako je klenba a opěrný systém. V dětském průvodci výstavou si pak budou moci malí návštěvníci (především ve věku 10–12 let) při plnění úkolů ověřit, co všechno se o době králů a císařů na výstavě dozvěděli.

Výstava je přístupná od pondělí do neděle, 10,00 – 18,00 hodin, základní vstupné 20 Kč, snížené 15 Kč. Otevřená je do 30. června.

Foto hradu Rýzmburk: Miroslav Rada, Občanské sdružení za záchranu hradu Rýzmburk.