e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 13. až 15. května

publikováno: 11.5.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Chcete-li si tento májový víkend užít velkolepé zábavy vydejte se do Jirkova na Kludského ulici, do Zubrnic na jarmark, na mostecké dostihy nebo na hrad Hasištejn na velkou bitvu. Pestrou směnici zábavy a poučení doplní třeba africký podvečer na zámku Korozluky či pochod na Dřevíč, sokolnický den na Horním Hradě či program v hasičské stanici Žatec.

Kludského ulice
Zahrada Kludského vily v Jirkově ožije 14. května každoročním divadelním a hudebním festivalem Kludského Ulice. Program začíná již v 10,00 hodin loutkovou pohádkou Ztracená princezna. Následují další divadelní představení, koncert Jaroslava Hutky, vystoupení bubeníků a večer v osm hodin koncert Ivana Hlase a film Šakalí léta. Po celý den uvidíte ukázky řemesel a workshopy. Více v podrobném programu na našem webu.

Smutná Braunová
Ještě jedna pozvánka míří do Kludského vily v Jirkově, i když mnohem komornější. Hudebně dramatický pořad na motivy kontroverzních knih Petry Braunové Pozorovatelka a Kalvárie se koná v pondělí 16. května od 18,00 hodin v podkroví. Vystoupí Jitka Smutná – kytara, zpěv, mluvené slovo, Petra Braunová – mluvené slovo.

Den sokolnictví a lovectví
Setkání s opeřenci ze záchranné stanice dravců a sov Merlin na Horním Hradě u Stráže nad Ohří se koná v sobotu 14. května od 10,00 do 17,00 hodin. Uvidíte celou řadu dravců a sov rozmístěných po celém hradě, letové ukázky s přednáškami, budete mít možnost podržet si dravce na ruce, připraveny jsou hry a soutěže pro děti i dospělé, lukostřelba, lovečtí psi, kuna, expozice sokolnických potřeb.

Opera v kině
V sobotu 14. května můžete vyrazit na operu a smoking nechat doma. Digitální Kino Žatec uvede v 17,45 hodin další přenos z Metropolitní opery, tentokrát uvidíte Valkýru Richarda Wagnera, v režii Roberta Lepage a pod taktovkou Jamese Levina. Program je v němčině s českými titulky.

Krušnoman
V neděli 15. května se v Krušných horách uskuteční 7. ročník duatlonového závodu Český Pohár Ford Krušnoman Long Distance Duathlon 2011. Závodníky čeká 11 km běhu, 64 km na kole a opět dalších 9 km běhu. Startuje se na Klínech v 11,00 hodin a více se dozvíte v článku.

Pochod na hradiště
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci pořádá v sobotu 14. května turistický pochod na hradiště Dřevíč u Kozojed. Odjezd ze Žatce vlakem (ze stanice Žatec-hl. nádraží v 8:43 hodin), případně se můžete připojit v 9,30 hodin na zastávce ČD Mutějovice (na trati Žatec – Lužná). Do cíle, vzdáleného cca 18 kilometrů dorazíte o čtvrté hodině, v 17,00 hodin odjíždí z Kozojed autobus zpět do Žatce. Cestou si prohlédnete kostelík sv. Prokopa v Mutějovicích, důl Perun, zříceninu hradu Džbán a další historické i přírodní zajímavosti.

Den otevřených dveří Požární stanice Žatec
Žatečtí hasiči pořádají v pátek 13. května Den otevřených dveří. Veřejnost bude mít možnost seznámit se s hasičskou technikou, zázemím a způsobem práce hasičů. Dozvíte se mimo jiné, co hasiči dělají, když nehoří a jak rychle vyjedou, když hoří. Budete svědky ukázky vysokotlakého stříkání na cíl, ukázky použití výškové techniky, ukázky práce lezecké skupiny, prohlédnete si vyprošťovací kontejner, historickou hasičskou techniku a mnoho dalšího. Přijít můžete od 9,00 do 16,00 hodin.

Hradní slavnosti
Ve dnech 14. a 15. května se budou na hradě Hasištějně na Chomutovsku konat hradní slavnosti. Pro návštěvníky bude přichystané dobové tržiště, nebudou chybět šermířské souboje, sokolník, krásné tanečnice a mnoho dalšího. Hlavní částí programu bude válečná bitva z období křížových výprav. Ve večernách hodinách se pak návštěvníci mohou těšit ohňostroj. Akce začíná ve 12,00 hodin, bitva se odehraje vždy ve 14,00 hodin.

Proti větrníkům
Pokud nesouhlasíte s další výstavbou větrných elektráren v Krušných horách, můžete přijít svůj názor vyjádřit sportovně. Na Moldavě v Krušných horách se koná  protestní pochod k vyjádření nesouhlasu s plánovanou výstavbou dalších obnovitelných zdrojů elektrické energie v této obci. Start je v 11,00 hodin od moldavského vlakového nádraží v neděli 15. května.

Zubrnický májový jarmark
Již 17. ročník tradičního jarmarku se koná v sobotu a neděli ve skanzenu Zubrnice na Ústecku. Čeká vás řada ukázek řemesel, kramářské písničky zazpívají Pouličníci z Tábora, jarmareční veselí zajistí Panoptikum Maxe Fische z Teplic, vystoupí Orangutánní dividlo z Ústí nad Labem, dětský divadelní soubor Balanc z Trmic, v sobotu obohatí jarmareční veselí folklórní soubor Dykyta z Krásné Lípy a Sváťovo loutkové dividlo z Litoměřic, v neděli Krušnohorská dudácká muzika z Mostu a kejklíř Vlček z České Lípy. Nebude chybět ani domácí zabijačka a soutěž v pití piva pod patronací ústeckých pivovarů. Otevřeno je po oba dny od 9,00 do 18,00 hodin. Z Ústí nad Labem bude vypraven speciální historický vlak a projet se můžete také díky Zubrnické muzeální železnici po trati Zubrnice – Malé Březno. 

Farmářské trhy a dostih
Rušno bude o víkendu na mosteckém hipodromu. V sobotu dopoledne se tam konají první zdejší farmářské trhy a odpoledne od 13,00 hodin první letošní dostihy. Účast na nich slíbila i první dáma České republiky Livia Klausová, která nad dostihem převzala záštitu. Od 7,50 hodin bude každou půlhodinu jezdit na trh zdarma autobus z Prvního náměstí. Během odpoledne pak uvidíte osm roviných dostihů včetně Ceny první dámy České republiky a Jarní ceny města Mostu. Kyvadlová doprava jezdí zdarma od 12,30 hodin, vstup je 40 Kč.

Mezinárodní výstava koček
Kulturní dům Repre v Mostě se ve dnech 4. a 15. května stane svědkem setkání milovníků koček. Mezinárodní výstava ušlechtilých koček bude veřejnosti otevřena vždy od 10,00 do 18,00 hodin. Výstava zahrnuje také nabídku chovatelských potřeb či pamlsků pro domácí mazlíčky. Návštěvníci kočičí soutěže krásy mohou navíc také hlasovat.

Čarování s Majdou
Dětské představení oblíbené herečky Magdaleny Reifové Františkovo čarování s Majdou, které znají děti z televizní Kouzelné školy, mohou naživo vidět 15. května od 10,30 hodin v Ústí nad Labem v DK. Kromě Majdy děti uvidí Jaroslava Vidlaře a Tomáše Juřičku.

Afrika na zámku
Savanou, polopouští, horami i pralesem, vlakem, autobusem, matatu, na motorce a pěšky zní dlouhý podtitul afrického podvečera na zámku Korozluky u Mostu, který pořádají Agnes a Petr Peniškovi. Uvidíte fotografie a premiérové filmy o černém kontinentu, ochutnáte africké jídlo a zahraje a zatančí skupina Taratibu. Vše se koná 14. května od 16,00 hodin.

Klášterecký štěkot
Ve čtvrtek 12. května od 10,00 hodin pořádá Město Klášterec nad Ohří v zámeckém parku akci na podporu Psího útulku v Ciboušově. Akce je určena pro žáky 4. a 5. tříd základních škol a širokou veřejnost. Diváci uvidí ukázky práce služebních psů, ukázky agility a doprovodný program zaměřený na recyklaci odpadů. Čestní hosté akce jsou Zdeněk Srstka a pejsci z Psího útulku v Ciboušově.

Výstavy
Ve čtvrtek 12. května v 16,00 bude v prostorách zámku Klášterec nad Ohří zahájena vernisáží tradiční výstava minerálů a hornické historie, potrvá do 30. září.
Galerie u Plazíka v Peruci na Lounsku zve na výstavu analogových fotografií žen, dívek a slečen... 6x6 lounského fotografa Petra Žíži Žižáka, který se na Peruc vrací po třech letech. Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 14. května ve 14,00 hodin. Výstava bude přístupná o víkendech až do 19. června.

Koncerty
V Jazz klubu v Teplicích na zámku můžete 13. května slyšet skupinu Bluesberry.
Na koupališti Ressl v Mostě vystoupí na svém turné s Katerínou Knechtovou skupina Chinaski. Koncert začíná 13. května v 19,00 hodin.
V pátek 13. května od 18,00 pořádá Základní umělecká škola Klášterec nad Ohří ve velkém renesančním sále zámku houslový koncert mladé nadějné umělkyně Julie Svěcené, kterou na klavír doprovodí Václav Mácha.