e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkov začne zvelebovat stáje pod zámkem

publikováno: 11.4.2016, kategorie: Památky, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Další kulturní památku získalo do svého vlastnictví město Jirkov. Jde o budovu bývalých stájí pod zámkem Červený hrádek, která přiléhá ke stávajícímu technickému muzeu v bývalé jízdárně – ta je majetkem města. Podle dřívějších zpráv z radnice by měl po opravě objekt sloužit jako zázemí zámku nebo ubytování.

„Je dobře, že jsme vyhráli veřejnou dražbu, o dům se postaráme ve spolupráci s památkáři a najdeme pro něj vhodné využití,“ říká starosta Radek Štejnar. Objekt je ve stavu před rekonstrukcí, tak je už teď jasné, že do něj bude muset začít brzy investovat.

Jirkov jej koupil za více než čtyři miliony korun při konkurzu na stávajícího majitele. V první fázi se tam zřejmě přestěhuje pracovní četa ze zámku, připraví se skladové prostory a dílna údržby. Budova je bohužel obklopena dalšími dvěma objekty, které jsou v rukách soukromých vlastníků a chátrají. Kazí tak vzhled romantického podzámčí, které se město snaží zvelebovat. V poslední době například upravilo blízký rybníček, kde má vzniknout lávka na ostrov. Více jsme o plánech radnice se stájemi psali v článku Jirkov chce koupit stáje v podzámčí.