e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Stop and Stay: Dračí stezka v Březně

publikováno: 11.4.2014, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Kdo je to Březenský drak a kde všude se jednou budeme koupat? O tom bude na konferenci cestovního ruchu Stop and Stay v Žatci vyprávět Renata Malíková z Informačního centra Severočeských dolů. Účastníkům konference představí projekty dolů na rekultivaci i zajímavou turistickou atrakci v Březně na Chomutovsku.

"Plochy po vytěžení vrací Severočeské doly Chomutov přírodě. Například z dolu Tušimice se stane okolo roku 2050 obří jezero. Podobná budoucnost čeká i důl Bílina. Okolí dnešních dolů se tak má stát rekreační zónou. Už nyní ale mohou turisté i obyvatelé regionu navštívit rekultivované plochy a relaxovat na nich," vysvětluje Renata Malíková. 

Právě v její režii se každoročně na jaře probouzí Březenský drak, turistická atrakce, která vznikla z vysloužilého velkorypadla v Březně na Chomutovsku. Na popularitu této industriální památky navázala před rokem pohádková Dračí cesta, která hlavně dětské návštěvníky, pěšky nebo na kole, provede obcí a okolím. Pětikilometrová trasa obsahuje osm zastavení, na kterých děti plní různé úkoly a seznamují se s historií, přírodou i současností obce. Provází je přitom řada pohádkových bytostí.