e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Podkrušnohorské technické muzeum rozšířilo expozici

publikováno: 11.4.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Petr Dušek

Sdílet: facebook twitter google+

Téměř 13tunový dobývací kombajn, hornické vozíky nebo svérázný stroj používaný při trhacích pracích – to všechno je nově k vidění v Podkrušnohorském technickém muzeu u Mostu. Simulovaná štola, představující hlubinnou těžbu, se prodloužila o cca 20 metrů a nově zahrnuje i metodu tzv. stěnování. Muzeum je otevřené denně mimo pondělí.

„Prodloužení expozice bylo velice náročné, protože na umístění některých součástí jsme kvůli nedostatku místa nemohli plně využít těžkou techniku. Velmi jsme si užili zejména se stěnovým kombajnem, nakonec jsme si ale poradili pomocí jeřábu zaparkovaného u ústí štoly. Horší to bylo se dvěma velkými písty, z nichž každý váží 600 kilogramů, ty jsme museli přenést ručně,“ vysvětluje ředitel Podkrušnohorského technického muzea Zbyněk Jakš.

Původní expozice ukazuje tzv. komorování, což je starší způsob hlubinného dobývání, který se dodnes používá například ve Spojených státech. Celosvětově rozšířenější je ovšem metoda stěnování, kterou představuje nová část štoly. Při tomto způsobu těžby se postupuje ve směru porubních chodeb po celé délce porubu a pracovní prostor mezi bokem porubu a vyrubaným prostorem se pravidelně zajišťuje výztuží.

Všechny nástroje v nové expozici jsou či jednou budou raritní. Například stěnový kombajn se v ČR nacházel dosud pouze v Národním technickém muzeu v Praze. Nová expozice dále zahrnuje stříhačku na železo, stroj na obnovování závitu, různé druhy hornických vozíků či tzv. šiškostroj. Ten se používá na výrobu jílovitých ucpávek, kterými se zabezpečují odpaly při trhacích pracích. 

„Fascinující je, že všechny stroje jsou plně funkční, což ostatně rádi předvádíme veřejnosti. Návštěvníci se mohou posadit do vláčku, který rozvážel horníky, a těm odvážnějším dovolíme dokonce vyzkoušet si ražbu kombajnem. Málokteré muzeum je tak opravdové jako to naše,“ říká Zbyněk Jakš.  

Podkrušnohorské technické muzeum funguje v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III od roku 2007. Je symbolické, že se rozvíjí až v době, kdy se hnědé uhlí dobývá převážně povrchovým způsobem. Poslední hlubinný důl Centrum v Dolním Jiřetíně v současnosti utlumuje těžbu a hrozí mu zánik. Hnědé uhlí je klíčovou energetickou surovinou ČR. Z uhelných elektráren pochází 50 % české elektřiny a teplo pro centrální vytápění se z 57 % vyrábí z uhlí.  

Muzeum je otevřeno od března do konce října od úterý do neděle od 9,00 do 16,0 hodin, prohlídky začínají vždy v celou. Podrobnosti najdete na webu muzea.