e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hlukoměr i robotická ruka - učební pomůcky pro Chytré hlav

publikováno: 11.3.2017, kategorie: Vzdělávání, autor: Gabriela Sáričková Benešová

Sdílet: facebook twitter google+

Nové elektro-automatizační centrum bylo slavnostně otevřeno na Střední průmyslové škole a Střední odborné škole gastronomie a služeb v Mostě. Vybavení odborných učeben škola pořídila za peníze z grantu Chytré hlavy pro Sever, jehož 7. ročník vloni vyhlásila jedna ze společností Pavla Tykače, těžební společnost Vršanská uhelná a.s. Výuku mladých strojařů tak obohatí moderní přístroje za bezmála 400 tisíc korun.

Se zájmem si je prohlédl také generální ředitel Vršanské uhelné Ing. Vladimír Rouček. „Vršanská uhelná se před několika lety rozhodla podporovat vzdělávání na Mostecku. Jsme přesvědčeni, že je to jedno z nejprospěšnějších rozhodnutí zvláště pro tento region. Především chceme přispět ke zkvalitnění výuky technických odborníků. Těch je na trhu práce stále čím dál větší nedostatek. Proto i Váš projekt nás zaujal a byl vybrán jako jeden z nejhodnotnějších,“ řekl Vladimír Rouček hned v úvodu studentům třetího ročníku, kteří zařízení učebny předvedli. 

Audioměření, přístroje pro výuku elektrotechniky, ergonomie či fyziky, kybernetická stavebnice nebo nářadí pro rozvoj mechanické zručnosti – to je jen část vybavení, které je studentům v novém centru k dispozici. 

Střední průmyslová škola uspěla v grantu Chytré hlavy pro Sever již potřetí. Za posledních pět let tak za peníze od těžařů získala projektové studio pro výuku rýsování a souvisejících odborných technických předmětů či moderní prezentační technologie v součtu za bezmála 1,2 milionu korun. 

Částka, věnovaná Vršanskou uhelnou do podpory vzdělávání na Mostecku, se pak za dobu existence grantu vyšplhala na 12 milionů korun a pomohla vzniknout více než 30 novým učebnám, určeným zejména pro přírodovědné a technické předměty.