e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Při zatmění Slunce se otevřou hvězdárny v Mostě a Teplicích

publikováno: 11.3.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jedinečný nebeský úkaz, jaký dalších 16 let neuvidíme, se naskytne v pátek 20. března před polednem. Tedy pokud nebude moc zataženo! Řeč je o částečném zatmění Slunce. Hvězdárny v Teplicích i v Mostě připravují na páteční dopoledne mimořádná pozorování.

"Zatmění bude největší v České republice viditelné mezi lety 2011 a 2026 a také až do června roku 2021 poslední zatmění Slunce, které z našeho území spatříme," informovala Česká astronomická společnost. Měsíc zakryje 73 procent slunečního kotouče. 

Astronomický jev bude viditelný na celém území České republiky. Slunce vyjde v pátek 20 minut po šesté hodině ránní a temný měsíční kotouč se ho začne dotýkat po půl desáté. "Slunce v té době najdeme 30° vysoko nad jihovýchodním obzorem a Měsíc v té chvíli začne "ukrajovat" naší mateřskou hvězdu z pravého horního okraje. Jak čas poplyne, zatmění bude výraznější a temná silueta Měsíce v novu se bude postupě přesouvat doleva přes horní polovinu Slunce," popsali jev vědci z České astronomické společnosti. Svého maxima dosáhne zatmění v 10 hodin 46 minut, celý jev skončí těsně před polednem. "Přímo při zatmění bude také příležitost vyhledat si na denní obloze planetu Venuši," radí astronomové.

Pokud byste chtěli vidět úplně zatmění, bylo by nutné vycestovat do Severního moře, na Špicberky nebo Faerské ostrovy. Úžasnou podívanou si můžete ale dopřát i u nás. Hvězdárna na mosteckém vrchu Hněvín bude v pátek dopoledne otevřena pro pozorování, stejně tak jako hvězdárna v Teplicích na Písečném vrchu, kde bude otevřeno od 9,00 do 12,00 hodin.

Astronomové ale zároveň varují - nikdy se nedívejte na zatmění Slunce, a to v jakékoliv fázi, nechráněným okem nebo dalekohledem bez filtru. Velmi cenné rady k bezpečnosti získáte například zde