e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Obrázky mizejících vesnic v žateckém muzeu

publikováno: 11.3.2015, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve do Křížovy vily ve čtvrtek 12. března od 17,00 hodin na slavnostní vernisáž výstavy akademického malíře Ladislava Hojného Co mě cvrrrrrrrrrrrrrrrrrrnklo do nosu nejen na Žatecku.

Ak. malíř Ladislav Hojný vystudoval obor užité a propagační grafiky u prof. A. Strnadla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Pracoval či spolupracoval s redakcemi několika periodik (např. Ahoj na sobotu, Gramorevue či Playboy). Oceněn byl zvláštní cenou v soutěži ČSN za grafickou úpravu časopisů, dále byl odměněn za ilustrace (např. knihy L. M. Pařízka Songaré a Hledači ztraceného stínu či F. Mowata Stopy ve sněhu, Kletba vikingova hrobu) či grafické listy (k 100. výročí Národního divadla). 

Od roku 2003 se Ladislav Hojný v rámci svého výstavního programu nazvaném Výlety do malých a nejmenších obcí Středočeského kraje věnuje mapování mizejících vesnic jak obrazem, tak i slovem. Vedle tohoto programu také cestuje  po různých koutech republiky a maluje věci, které ho něčím zaujaly, tzv. „cvrnkly do nosu“. Takto vznikla i výstava pro žatecké muzeum. Součástí této výstavy bude i soutěž, z níž si můžete odnést originální kresbu Ladislava Hojného.

Výstava potrvá v Žatci do 17. května 2015.