e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Z lounské divadelní přehlídky se stává tradice

publikováno: 11.3.2010, kategorie: Divadlo a film, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Je to neuvěřitelné, ale již tento víkend, tedy ve dnech 12. až 14. března proběhne v lounském divadle již 6. ročník soutěžní přehlídky amatérských divadelních souborů Lounské divadlení 2010. Nejlepší podle odborné poroty postoupí do semifinále Jiráskova Hronova. Je velmi potěšitelné, že se z přehlídky stalo už tradiční jarní setkání českých ochotníků.

Hned v pátek poměří své síly soubory, které na tomto festivalu v minulosti již triumfovaly. Nejprve se po roční přestávce představí pravidelný sběratel hlavních cen Zdrhovadlo Klášterec. S Hrabalovou Příliš hlučnou samotou, zdramatizovanou pouze pro jediného herce, nás vezme na exkurzi do sběrny starého papíru. Po něm scénu zalidní TMA Terezín. Na předloňský obrovský úspěch bláznivých Nájemníků pana Swana se pokusí navázat veselohrou Rodina je základ státu od stejného autora.

V sobotu dopoledne ukáže pardubické Divadlo Exil, jak se na internetové seznamce přiblížit Na dotek. Pro hrubší mluvu při chatování je hra do 15 let nevhodná. Následuje satira ruského dramatika A.N. Ostrovského. Hynkovo hravé divadlo z Litoměřic v ní tvrdí, že Kdo hledá, najde. A soutěžní program zakončí Erbenova Kytice upravená Jiřím Suchým a Ferdinandem Havlíkem. Na specifický semaforský muzikál si troufl českolipský Divadelní klub mladých.

Kdo postoupí na republikovou přehlídku do Děčína, porotci vyhlásí v neděli dopoledne. A tak pokud chcete podpořit herce amatéry, zde je program přehlídky.

Pátek 12.3.
17:00 B. Hrabal: PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA - Zdrhovadlo – Klášterec n/O
20:00 R. Cooney: RODINA JE ZÁKLAD STÁTU - TMA Terezín

Sobota 13.3.
11:00 P. Marble: NA DOTEK – Divadlo Exil Pardubice (do 15 let nevhodné)
15:00 A.N. Ostrovskij: KDO HLEDÁ, NAJDE – Hynkovo hravé divadlo Litoměřice
20:00 K.J.Erben, J.Suchý, F.Havlík: KYTICE – Divadelní klub mladých Česká Lípa

Neděle 14.3.
11:00 Slavnostní vyhlášení výsledků