e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Gruff přiváží do Žatce pořádný blues z Polska

publikováno: 11.2.2016, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Hudební konec roku 2015 i začátek letošního v Žatci rámuje polské blues. Po výtečných Drunk Lamb na Adventu na náměstí, přijede v úterý 16. února polské bluesrockové super trio Gruff do Městského divadla. 

Už několik let není roku, kdy  by se v Žatci nehrálo blues, nejdůležitější hudební styl, který byl na počátku všeho, co dnes chápeme jako popmusic. Jednou z jeho forem je tzv. delta blues, blues z prostředí delty řeky Mississippi. To si oblíbili dva polští bluesmani: zpěvák a hráč na  foukací harmoniku Bartosz Przytula a kytarista a dobrista Tomasz Kluk, kteří si vyhráli v roce 2012 účast na renomovaném festivalu Blues Alive a v roce 2013 přibrali bubeníka Matěje Kudlu. Tím přitvrdili a stala se z nich blues rocková kapela, se stále více rostoucím podílem vlastní tvorby. Pilně objíždějí blues festivaly a jiná podia po celém Polsku, jezdí do Čech, na Slovensko i do Německa. Provází je pověst drsného a hříšného blues, popravdě, blues nikdy jiné nebylo a nebude.

Poznávacím znamením kapely je strojový rytmus bicích, rezonátorem vybavené dobro s drsně zkresleným zvukem a silný a výrazný hlas Bartosze Przytuly. Jejich repertoár stojí stále pevně na materiálu hudebníků z Mississippské delty, ale často a rádi překračují hranice žánru a podnikají hudební výlety jinam. Nebojí se ani elektronických fíglů ve studiu. Na svém facebookovém profilu jako žánr vedle blues uvádějí i heavy metal. Zkrátka zacházejí s hudbou starých mistrů po svém tak, jak to dělali už téměř před padesáti lety třeba Led Zeppelin a výsledek rozhodně stojí za to. 

Po dvou letech práce nahráli a vydali desku s názvem Johnson ‘s Business, čímž se obrací k odkazu slavného bluesmana Roberta Johnsona. Na svém webu se smyslem pro černý humor uvádějí, že Mr. R. J. se obrací a vylézá z hrobu a mstí se mladým hudebníkům za to, jak zacházejí se starým blues. V Polsku jsou považováni za super trio a jejich zpěvák vyhrál dvakrát anketu o nejlepšího bluesového zpěváka roku.

Jméno alba nese i jejich polská zimní tour. Po jejím ukončení se vydávají do České republiky a Německa, přičemž 16. února od 19,00 hodin zahrají v Žatci. Gruff představí své první album složené ze sladkých balad o lásce, drsných pracovních písní i příběhů o vraždách. 

Za vstupné na koncert utratíte 120 Kč a při předložení lístku z minulého hudebního večera (Special Providence) pouhých 60 Kč.