e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kraj považuje obor lodník za rodinné stříbro českého školství

publikováno: 11.2.2011, kategorie: Vzdělávání, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj vítá plány Ministerstva školství České republiky, které chce pomoci zachovat tzv. rodinné stříbro českého školství. Hlavním smyslem záměru je ekonomická podpora vybraných oborů středních škol, které vzdělávají žáky v tradičních, ale ve finančně náročných profesích.  Kraj proto dostal za úkol vytipovat na svém území obor, který by si tuto výjimečnou ochranu ministerstva zasloužil.

Jako typický příklad zmíněného rodinného stříbra byl vybrán obor jedinečný v celé České republice. Vyučuje se na Střední odborné škole dopravní a strojírenské Děčín, která patří mezi krajské  příspěvkové organizace, a jedná se o vzdělávání lodníků. Tento obor láká do Děčína zájemce i ze Slovenska a dalších okolních zemí. Při svém studiu žáci využívají mimo jiné lodní dílny na Labi. Příprava lodníků je poměrně finančně náročná. I proto se Ústecký kraj rozhodl doporučit ministerstvu školství právě tento obor, který si zaslouží být mezi rodinné stříbro zařazen.

Kraj nyní očekává, že předběžné plány budou dotažené do konce a všechny podmínky ohledně vytvoření jakési ochrany nad vybranými obory budou smluvně ošetřeny tak, aby střední školy věděly, co pro ně zařazení do programu znamená a obnáší. Pokud Ústecký kraj neobdrží dostatečné záruky, jak přesně bude následná podpora oboru vypadat, škola i nadále zůstane zahrnuta do projektu páteřních škol.