e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňský masopust zpestří ostrostřelci

publikováno: 11.2.2010, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

V Kadani se chystá v sobotu 13. února masopust. Masky budou řádit už od dopoledne. Jejich vůdcem bude dobrý voják Švejk. V masce může přijít kdokoli a díky tomu vyhrát. V plánu je soutěž o nejlepší masku. Připravena je i pravá česká zabijačka a řada hudebních vystoupení.

Masky vyrazí z kadaňského hradu k radnici v 10,00 hodin, kde armáda požádá starostu o povolení masopustního reje. Jakmile nejdůležitější muž radnice předá maškarám klíče od města, vydá se průvod plný nezbedných masek na Střelnici. Tam je připravený krátký program chomutovských ostrostřelců.

Maškary se pak vydají k řece, kde dojde na starý předkřesťanský zvyk, kdy se symbolicky topila zima a vítalo jaro. Zimu představuje ženská postava takzvaná Morana. Figurínu členové průvodu zapálí, hodí do Ohře a ještě po ní několikrát střelí.

Následovat bude cesta na františkánský klášter, kterou bude provázet plenění a koledování. Právě na klášteře bude pokračovat program. V plánu je ochutnávku zabijačkových dobrot, hrát má k tomu hudba a volit se bude nejlepší maska. V 15,00 hodin v muzeu vernisáží začne výstava s názvem Novodobé ostrostřelecké společnosti a jejich terče. Františkánský klášter bude otevřený od 10,00 do 17,00 hodin. Jakmile se jeho brány zavřou, skončí i masopust.