e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Žatci můžete od tohoto týdne vidět poklad

publikováno: 11.1.2023, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Žatecké regionální muzeum zítra, ve čtvrtek 12. ledna, otevře novou expozici. Návštěvníci tak poprvé uvidí úplný Žatecký poklad. Nádoba plná mincí a šperků se našla na Chmelařském náměstí v Žatci v roce 1937.

"Ve své době představoval pro jeho vlastníka pohádkové bohatství a dodnes jde o nejtěžší a co do škály předmětů nejbohatší depot uložený před rokem 1050 v Čechách," vysvětlují kurátoři žateckého muzea. Kromě více než tří stovek mincí obsahuje také stříbrné a zlaté šperky, stříbrné hřivny a drátky, kaptorgy, což jsou schránky na relikvie ze stříbrného plechu, křížky a unikátní toaletní soupravu. Celkem nález vážil kolem tří kilogramů.

Vznik a uložení pokladu historici datují do období vlády přemyslovského knížete Jaromíra (1004 – 1012) a uložen do země byl kolem roku 1012. Majitelem depotu mohla být velmi pravděpodobně osoba patřící přímo do družiny knížete Jaromíra. Z této doby – roku 1004 - také pochází první písemná zmínka o Žatci v kronice Dětmara Merseburského, který popisuje tažení římského krále Jindřicha II. do Čech a pobití polské posádky Boleslava Chrabrého v Žatci.

"V expozici se návštěvníci dozvědí nejen o okolnostech jeho objevu ale i další informace, které se podařilo získat při podrobném vědeckém zkoumání a vyhodnocení celého nálezu," říká Radmila Holodňáková, ředitelka muzea.

Kromě samotného pokladu uvidí návštěvníci i videoprogramy se záznamy experimentální výroby šperků, odlévání hřiven a ražby mincí. "Myšleno je i na nejmladší návštěvníky, kteří se zabaví v interaktivním koutku pro děti. Zájemci mohou zakoupit i celou řadu suvenýrů s tématem pokladu," dodává Jitka Krouzová.

Foto: Experimentální odlévání stříbrné hřivny, archív Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci.