e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zima v Krušných horách: Na Moldavě a Božím Daru kalamitní stav

publikováno: 11.1.2019, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Starostové obcí Moldava v Krušných horách a Boží Dar vyhlásili na území svých obcí kalamitní stav. Moldava na Teplicku už ve středu, Boží Dar v pátek. Kvůli přívalům sněhu platí dosud zákaz vjezdu do Moldavy, na Božím Daru není kde zaparkovat a okolní osady jsou odříznuté od světa.

Kritická situace v některých lokalitách Krušných hor trvá od středy. Ve středu v noci vyhlásil kalamitní stav starosta Moldavy. Aktuálně platí stále zákaz vjezdu z Mikulova do Nového Města. Do Moldavy je možné se dostat jen přes Německo, přechod je v provozu. Pokud míříte do lyžařského střediska Bouřňák, odstavte auto v Mikulově. Na Moldavu momentálně nejezdí ani autobus, vlak na Moldavské dráze v sobotu a neděli pojede, po oba dny vyráží už z Ústí nad Labem, takže si můžete na horách ušetřit nervy s hledáním parkovacího místa.

Se stejnou sněhovou nadílkou a silným větrem se od středy potýká také Boží Dar, který se podařilo spojit se světem znovu až ve čtvrtek kolem poledne. Záchranáři museli vyprošťovat celou řadu zavátých aut a místní se do Božího Daru dostávali z Jáchymova v kolonách, následujících pluh. Páteční další sněžení přimělo starostu po poledni k vyhlášení kalamitního stavu. Jen za páteční dopoledne přibylo dalších 10 centimetrů a sněhové bariéry tam dosahují až 1,5 metru. "Na odstraňování sněhu ze silnic vedoucích do osad Ryžovna a Zlatý Kopec silničáři usilovně pracují s tím, že tyto silnice se budou udržovat průjezdné pouze pro vozidla místních obyvatel, zásobování a IZS. Pro ostatní vozidla je a bude minimálně do pondělního dopoledne vjezd zakázán!" sdělil starosta Jan Horník. Zároveň žádá návštěvníky lyžařského střediska, aby do města vjížděli pouze, pokud mají zajištěné ubytování s parkováním. "Vjezd pro ostatní motoristy je zakázán," doplnil starosta. Nicméně pro lyžaře je dobrá zpráva, že silnice na Neklid a Klínovec byly v pátek v poledne opět zprovozněny.